Tiramisu
Składniki:
- 500g serka mascarpone
- 100g cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 białka
- paczka biszkoptów
- kieliszek amaretto
- 250ml mocnego espresso
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Zaparzyć, a następnie przestudzić espresso. Umyć i przelać wrzątkiem jajka. Utrzeć żółtka z połową cukru na gładką puszystą masę, dodać likier. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać serek mascarpone. Tuż po wymieszaniu składników wyłączyć mikser.
Osobno ubić białka z pozostałym cukrem pudrem, delikatnie połączyć je z masą jajeczną.
Przygotować pucharki. Na dnie każdego z nich ułożyć biszkopty zanurzane w kawie, posypać lekko kakao i wyłożyć krem. Powtórzyć całość układając kolejne 2 warstwy. Górną część wykończyć kremem oprószym kakao. Deser pozostawić w lodówce na około 8 godzin.
Porady:
Kakao można zastąpić gorzką, drobno utartą czekoladą.
Drukuj