![Mrożone ciasto nadziewane lodami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/mrozone-ciasto-nadziewane-lodami-m.jpg)
Mrożone ciasto nadziewane lodami
dowiedz się więcej![Ciasto czekoladowe pod pomarańczami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/ciasto-czekoladowe-pod-pomaranczami-m.jpg)
Ciasto czekoladowe pod pomarańczami
dowiedz się więcej![Tarta z bitą śmietaną i truskawkami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/tarta-z-bita-smietana-i-truskawkami-m.jpg)
Tarta z bitą śmietaną i truskawkami
dowiedz się więcej![Deser malinowy z serkiem mascarpone](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/deser-malinowy-z-serkiem-mascarpone-m.jpg)
Deser malinowy z serkiem mascarpone
dowiedz się więcej![](/img/recipes_new/Drozdzowa-szafranowa-babka-m.jpg)
Drożdżowa szafranowa babka
Składniki:
Ciasto:
- 200 ml ciepłego mleka
- 160 g cukru drobnego
- 25 g świeżych drożdży
- 450 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 60 g cukru pudru
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki nitek szafranu
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Szafran zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki (po jednej łyżce). Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 15 minut.
Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią na puszystą masę.
Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do mąki dodać zaczyn, utarte żółtka oraz szafran. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać roztopione masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką, a ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
Po mniej więcej godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. W formie znów odstawić babkę do wyrośnięcia na około pół godziny.
Babkę piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (na drugiej półce od dołu, funkcja góra/dół). Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek po wbiciu i wyjęciu jest suchy.
Babkę przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis
![Ucierane ciasto z połówkami jabłek](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Ucierane-ciasto-z-polowkami-jablek-m.jpg)
Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej![Ucierane ciasto kokosowe](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Ucierane-ciasto-kokosowe-m.jpg)
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej![Ciasto cytrynowe](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Ciasto-cytrynowe-m.jpg)
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej![Muffiny z borówkami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Muffiny-z-borowkami-m.jpg)
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej![Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Tartaletki-z-kremem-czekoladowym-i-jezynami-m.jpg)
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej![Kremówki na cieście francuskim](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Kremowki-na-ciescie-francuskim-m.jpg)
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej![Babeczki wielkanocne do koszyczka](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Babeczki-wielkanocne-do-koszyczka-m.jpg)
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej![Drożdżowa szafranowa babka](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Drozdzowa-szafranowa-babka-m.jpg)
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej![Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Tarta-czekoladowa-z-kremem-cytrynowym-m.jpg)
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej