Chatka herbatnikowa z kremem budyniowym

Chatka herbatnikowa z kremem budyniowym

dowiedz się więcej
Makowiec

Makowiec

dowiedz się więcej
Szarlotka - Apple Pie

Szarlotka - Apple Pie

dowiedz się więcej
Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe

Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe

dowiedz się więcej

Drożdżowa szafranowa babka

Składniki:

Ciasto:

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 160 g cukru drobnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki nitek szafranu
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

Szafran zalać gorącą wodą i odstawić na pół godziny.

Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i mąki (po jednej łyżce). Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 15 minut. 

Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią na puszystą masę.

Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do mąki dodać zaczyn, utarte żółtka oraz szafran. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać roztopione masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej).

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką, a ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

Po mniej więcej godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto przełożyć do formy z kominem wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. W formie znów odstawić babkę do wyrośnięcia na około pół godziny.

Babkę piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (na drugiej półce od dołu, funkcja góra/dół). Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek po wbiciu i wyjęciu jest suchy.

Babkę przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Przepis poleca 

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów