Ciasto orzechowe z pomarańczami

Ciasto orzechowe z pomarańczami

dowiedz się więcej
Zawijaniec drożdżowy z jabłkami

Zawijaniec drożdżowy z jabłkami

dowiedz się więcej
Pączki z konfiturą

Pączki z konfiturą

dowiedz się więcej
Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

dowiedz się więcej

Tarta z borówkami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnego mleka

Nadzienie:

  • 450-500 g świeżych borówek amerykańskich lub jagód
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtka oraz mleko. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i dokładnie wypełnić nim naczynie do pieczenia (średnica 24 cm). Odstawić do lodówki na kolejnych 10 minut. Po tym czasie wyścielić ciasto papierem do pieczenia i wypełnić grochem lub ryżem – dzięki temu tarta zachowa idealny kształt. Spód piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, dzieląc ten czas na: pierwszych 10 minut z obciążeniem i 15 minut bez obciążenia.

Borówki przebrać, umyć i osuszyć. Tak przygotowane owoce wymieszać z cukrem i oprószyć skrobią ziemniaczaną. Owoce wyłożyć na podpieczoną tartę. 

Ciasto piec przez kolejne 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Przed podaniem tartę oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty. 

Przepis poleca 

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów