Pączki z marmoladą
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej (2 szklanki można zastąpić mąką krupczatką)
- 500 ml (2 szklanki) mleka
- 60 g (1/4 szklanki) cukru drobnego
- 10 jajek (9 żółtek i 1 całe jajko)
- 100 g świeżych drożdży
- 10-15 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki spirytusu
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
- marmolada
- smalec lub olej do smażenia
- lukier lub cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku (około 50 ml) z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 15 minut.
Żółtka jajek i jedno całe jajko utrzeć wraz z cukrem na puszystą masę, aż staną się białe.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól oraz wcześniej przygotowany zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do wyrabianego ciasta dodać utarte jajka i ciepłe mleko.
Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać roztopione masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej) oraz spirytus. Ciasto powinno łatwo odchodzić od misy. Jeżeli nie odchodzi do wyrabianego ciasta można dodać ciepłe mleko.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką, a ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
Po mniej więcej godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Z tak przygotowanego ciasta należy uformować prostokąt o grubości około 1,5 cm.
Pączki można smażyć od razu z nadzieniem. Wówczas na połowie rozwałkowanego ciasta, mniej więcej co 11 cm, nakłada się gęstą marmoladę. Tak przygotowaną połówkę ciasta z nadzieniem przykrywa się drugą połówką ciasta. Całość przypominać będzie pagórkowatą powierzchnię, dzięki czemu łato będzie wyznaczyć środek wykrawanych pączków. W tym celu należy użyć szklanki o średnicy około 8 cm. Tak przygotowane pączki należy pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
Kilkanaście minut przed przystąpieniem do smażenia pączków należy rozpocząć powolne podgrzewanie tłuszczu do temperatury około 180°C. Pączki będą się smażyć z każdej strony po około 2 minuty.
Usmażone pączki należy ułożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pączki można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj