Ucierane ciasto z połówkami jabłek
Składniki:
Ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 150 g cukru drobnego
- 150 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 60 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 średniej wielkości jabłek
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Owoce naciąć delikatnie z wierzchu i odłożyć na bok.
Przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Przez około 10 minut ucierać masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy, co mniej więcej 2 minuty dodawać kolejne jajko, cały czas miksując zawartość miski.
W międzyczasie nasmarować formę do pieczenia masłem i oprószyć ją bułką tartą.
Do ubitej masy maślano-jajecznej dodać po jednej łyżce suchych składników (mąka oraz proszek do pieczenia) oraz mleka, a następnie wymieszać składniki na bardzo wolnych obrotach miksera.
Masę przelać do formy do pieczenia. Jabłka ułożyć na cieście zaokrągloną częścią do góry. Ciasto piec w temp. 180°C przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj