
Tarta z karmelizowanymi truskawkami
dowiedz się więcej
Kokosanki
dowiedz się więcej
Crème brûlée – Krem brulee
dowiedz się więcej
Strudel jabłkowy w cieście filo
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (1 i ½ szklanki)
- 120 g cukru drobnego (1/2 szklanki)
- 180 g jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju rzepakowego (1/2 szklanki)
- 3 jajka
- świeżo starta skórka z 1 cytryny
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Lukier cytrynowy:
- 90 g cukru pudru
- 1,5 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić jajka z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać olej, jogurt, sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny. Mieszać tylko do połączenia się składników, aby zachować puszystość masy. Na koniec wymieszać z suchymi składnikami na bardzo wolnych obrotach miksera.
Ciasto piec w temperaturze 175°C przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).
Pod koniec pieczenia przygotować lukier cytrynowy. Do miseczki z cukrem pudrem wlać sok z cytryny i ucierać łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Jeżeli lukier okaże się zbyt gęsty, to można dodać kilka kropel soku z cytryny. Gdy lukier będzie zbyt rzadki, to wówczas można go zagęścić cukrem pudrem.
Upieczone ciasto udekorować lukrem cytrynowym oraz plastrami wyparzonej cytryny.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej