Ciasto cytrynowe
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej (1 i ½ szklanki)
- 120 g cukru drobnego (1/2 szklanki)
- 180 g jogurtu naturalnego
- 125 ml oleju rzepakowego (1/2 szklanki)
- 3 jajka
- świeżo starta skórka z 1 cytryny
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Lukier cytrynowy:
- 90 g cukru pudru
- 1,5 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić jajka z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać olej, jogurt, sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny. Mieszać tylko do połączenia się składników, aby zachować puszystość masy. Na koniec wymieszać z suchymi składnikami na bardzo wolnych obrotach miksera.
Ciasto piec w temperaturze 175°C przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).
Pod koniec pieczenia przygotować lukier cytrynowy. Do miseczki z cukrem pudrem wlać sok z cytryny i ucierać łyżką, aż powstanie gładki, jednolity lukier. Jeżeli lukier okaże się zbyt gęsty, to można dodać kilka kropel soku z cytryny. Gdy lukier będzie zbyt rzadki, to wówczas można go zagęścić cukrem pudrem.
Upieczone ciasto udekorować lukrem cytrynowym oraz plastrami wyparzonej cytryny.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj