Kruche babeczki z powidłami śliwkowymi

Kruche babeczki z powidłami śliwkowymi

dowiedz się więcej
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

dowiedz się więcej
Sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką

dowiedz się więcej
Muffinki jogurtowe z czerwonymi porzeczkami

Muffinki jogurtowe z czerwonymi porzeczkami

dowiedz się więcej

Tarta z bitą śmietaną i truskawkami

Składniki:

Ciasto:

  • 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 152 g zimnego masła
  • 40 g (1/4 szklanki) cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 400 g świeżych truskawek
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym (bez cukru)
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz jogurt. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Formę do tarty wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i dokładnie wypełnić nim naczynie do pieczenia o średnicy 24 centymetrów. Spód ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na kolejnych 10 minut. Po tym czasie wyścielić ciasto papierem do pieczenia i wypełnić grochem lub ryżem – dzięki temu tarta zachowa idealny kształt. Spód piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, dzieląc ten czas na 10 minut z obciążeniem i 20 minut bez obciążenia. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.

Intensywnie schłodzoną śmietanę ubić wraz ze śmietan-mixem. Cukier puder dodać w ostatniej fazie ubijania śmietany. Gotowy krem śmietanowy rozprowadzić po wystudzonej tarcie.

Truskawki umyć, pokroić w plastry i ułożyć w okrąg na warstwie bitej śmietany.

Owoce zalać tężejącą galaretką, a następnie odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów