Tarta z bitą śmietaną i truskawkami
Składniki:
Ciasto:
- 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 152 g zimnego masła
- 40 g (1/4 szklanki) cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g świeżych truskawek
- 1 galaretka o smaku truskawkowym (bez cukru)
- 1 łyżka cukru kryształu
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz jogurt. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i dokładnie wypełnić nim naczynie do pieczenia o średnicy 24 centymetrów. Spód ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na kolejnych 10 minut. Po tym czasie wyścielić ciasto papierem do pieczenia i wypełnić grochem lub ryżem – dzięki temu tarta zachowa idealny kształt. Spód piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, dzieląc ten czas na 10 minut z obciążeniem i 20 minut bez obciążenia. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Intensywnie schłodzoną śmietanę ubić wraz ze śmietan-mixem. Cukier puder dodać w ostatniej fazie ubijania śmietany. Gotowy krem śmietanowy rozprowadzić po wystudzonej tarcie.
Truskawki umyć, pokroić w plastry i ułożyć w okrąg na warstwie bitej śmietany.
Owoce zalać tężejącą galaretką, a następnie odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj