Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

dowiedz się więcej
Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

dowiedz się więcej
Ciasto z musem czekoladowym

Ciasto z musem czekoladowym

dowiedz się więcej
Lekki torcik śmietankowy z mango

Lekki torcik śmietankowy z mango

dowiedz się więcej

Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie

Składniki:

Spód:

  • 300 g herbatników lub ciasteczek maślanych
  • 70 g masła (5 łyżek)

Nadzienie:

  • 400 g miąższu z dyni (np. hokkaido)
  • 250 g sera ricotta (można próbować zastąpić trzykrotnie zmielonym twarożkiem o delikatnym słodkawym smaku)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 170 g cukru (1/2 szklanki)
  • skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rozdrobnić kruche ciasteczka przy pomocy blendera lub malaksera. Dodać roztopione (wystudzone) masło i krótko miksując połączyć składniki do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć formę na tartę (średnica 24 cm) masą ciasteczkową. Po uformowaniu zewnętrzna ścianka tarty powinna mieć grubość około 1 cm. Spód ciasta może być nieco niższy. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na około 40 – 60 minut.

W międzyczasie przygotować masę dyniową i nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dynię obrać ze skórki, usunąć z niej pestki oraz włókna, pokroić w grubszą kostkę i piec pod przykryciem przez około 40 minut w temperaturze 180°C, do czasu gdy dynia stanie się miękka. Wystudzoną dynię zmiksować na gładkie puree i zgodnie z przepisem odmierzyć 400 g miąższu.

Dynię wraz z ricottą, serkiem mascarpone, cukrem, mąką ziemniaczaną, gałką muszkatołową, skórką z pomarańczy, jajkami oraz żółtkami zmiksować na małych obrotach przy pomocy robota kuchennego.

Spód tary wypełnić masą dyniową. Zewnętrzną krawędź ciasta można zabezpieczyć folią aluminiową, aby nadmiernie się nie zarumieniła podczas pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut, aż masa stanie się sztywna, ale wciąż będzie pozostawać sprężysta.

Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia – najlepiej na kilka godzin.

Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów