Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie
Składniki:
Spód:
- 300 g herbatników lub ciasteczek maślanych
- 70 g masła (5 łyżek)
Nadzienie:
- 400 g miąższu z dyni (np. hokkaido)
- 250 g sera ricotta (można próbować zastąpić trzykrotnie zmielonym twarożkiem o delikatnym słodkawym smaku)
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 170 g cukru (1/2 szklanki)
- skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rozdrobnić kruche ciasteczka przy pomocy blendera lub malaksera. Dodać roztopione (wystudzone) masło i krótko miksując połączyć składniki do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć formę na tartę (średnica 24 cm) masą ciasteczkową. Po uformowaniu zewnętrzna ścianka tarty powinna mieć grubość około 1 cm. Spód ciasta może być nieco niższy. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na około 40 – 60 minut.
W międzyczasie przygotować masę dyniową i nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dynię obrać ze skórki, usunąć z niej pestki oraz włókna, pokroić w grubszą kostkę i piec pod przykryciem przez około 40 minut w temperaturze 180°C, do czasu gdy dynia stanie się miękka. Wystudzoną dynię zmiksować na gładkie puree i zgodnie z przepisem odmierzyć 400 g miąższu.
Dynię wraz z ricottą, serkiem mascarpone, cukrem, mąką ziemniaczaną, gałką muszkatołową, skórką z pomarańczy, jajkami oraz żółtkami zmiksować na małych obrotach przy pomocy robota kuchennego.
Spód tary wypełnić masą dyniową. Zewnętrzną krawędź ciasta można zabezpieczyć folią aluminiową, aby nadmiernie się nie zarumieniła podczas pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 35 - 40 minut, aż masa stanie się sztywna, ale wciąż będzie pozostawać sprężysta.
Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia – najlepiej na kilka godzin.
Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj