Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

dowiedz się więcej
Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

dowiedz się więcej
Ciasto orzechowe z pomarańczami

Ciasto orzechowe z pomarańczami

dowiedz się więcej
Torcik biszkoptowy z kremem i owocami

Torcik biszkoptowy z kremem i owocami

dowiedz się więcej

Babka z żurawiną i polewą lukrową

Składniki:

Ciasto:

  • 225 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 200 g mąki tortowej
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 152 g suszonej żurawiny

Dekoracja:

  • lukier
  • suszona żurawina, migdały

Sposób przygotowania:

W misce roztrzepać 3 jajka, 3 żółtka i wodę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dosypać mielone migdały i całość wymieszać. W innej misce na średnich obrotach utrzeć miękkie masło z cukrem dodawanym małymi porcjami. Po dodaniu całego cukru ucierać jeszcze przez ok. 4-5 minut. Po tym czasie do masy dodawać partiami rozkłócone jajka. Na koniec do mokrych składników wsypać suche, w tym żurawinę. Masę delikatnie wymieszać szpatułką (mieszać wyłącznie w jednym kierunku).

Formę keksową wyłożyć papierem i przelać do niej ciasto wyrównując je od góry.

Ciasto piec w temperaturze 175°C przez około 60 minut. Po podanym czasie wetknięty patyczek nie powinien być obklejony surowym ciastem. Wyjąć ciasto i pozostawić do wystygnięcia.

Ciasto oblać lukrem (1 łyżka gorącego soku z cytryny połączona z ? szklanki cukru pudru) i udekorować żurawiną oraz migdałami.

Przepis poleca

Sweet Family

Porada:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów