Babka z żurawiną i polewą lukrową
Składniki:
Ciasto:
- 225 g masła
- 3 łyżki wody
- 200 g mąki tortowej
- 250 g cukru
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 152 g suszonej żurawiny
Dekoracja:
- lukier
- suszona żurawina, migdały
Sposób przygotowania:
W misce roztrzepać 3 jajka, 3 żółtka i wodę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dosypać mielone migdały i całość wymieszać. W innej misce na średnich obrotach utrzeć miękkie masło z cukrem dodawanym małymi porcjami. Po dodaniu całego cukru ucierać jeszcze przez ok. 4-5 minut. Po tym czasie do masy dodawać partiami rozkłócone jajka. Na koniec do mokrych składników wsypać suche, w tym żurawinę. Masę delikatnie wymieszać szpatułką (mieszać wyłącznie w jednym kierunku).
Formę keksową wyłożyć papierem i przelać do niej ciasto wyrównując je od góry.
Ciasto piec w temperaturze 175°C przez około 60 minut. Po podanym czasie wetknięty patyczek nie powinien być obklejony surowym ciastem. Wyjąć ciasto i pozostawić do wystygnięcia.
Ciasto oblać lukrem (1 łyżka gorącego soku z cytryny połączona z ? szklanki cukru pudru) i udekorować żurawiną oraz migdałami.
Przepis poleca
Sweet Family
Porada:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Drukuj