Hiszpańskie Churros – podłużne pączusie
Składniki:
- 152 g mąki pszennej
- 250 ml wody (1 szklanka)
- 100 g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 cukier wanilinowy
- 50 g cukru drobnego
- 1 litr oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i szczyptą soli. Do garnka porcjami wsypywać mąkę i już na wolnym ogniu ucierać ciasto, do momentu aż powstanie gładka i sprężysta masa.
Ciasto pozostawić do wystudzenia. Przygotować mikser i cały czas mieszając wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy.
Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. Ciasto wyciskać bezpośrednio do tłuszczu. Churros smażyć po ok. 2 minuty na każdą stronę, aż będą ładnie zrumienione. Usmażone wyjąć na ręcznik papierowy. Podawać posypane cukrem lub z gorącą czekoladą.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj