Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Oponki serowe

Oponki serowe

dowiedz się więcej
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

dowiedz się więcej
Makowiec biszkoptowy na bogato

Makowiec biszkoptowy na bogato

dowiedz się więcej

Hiszpańskie Churros – podłużne pączusie

Składniki:

  • 152 g mąki pszennej
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 50 g cukru drobnego
  • 1 litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować z masłem, cukrem wanilinowym, cukrem i szczyptą soli. Do garnka porcjami wsypywać mąkę i już na wolnym ogniu ucierać ciasto, do momentu aż powstanie gładka i sprężysta masa.

Ciasto pozostawić do wystudzenia. Przygotować mikser i cały czas mieszając wbijać po jednym jajku, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy.

Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180°C. Ciasto wyciskać bezpośrednio do tłuszczu. Churros smażyć po ok. 2 minuty na każdą stronę, aż będą ładnie zrumienione. Usmażone wyjąć na ręcznik papierowy. Podawać posypane cukrem lub z gorącą czekoladą.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów