Rogaliki migdałowe

Rogaliki migdałowe

dowiedz się więcej
Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami

Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami

dowiedz się więcej
Strudel jabłkowy w cieście filo

Strudel jabłkowy w cieście filo

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej

Ciasto Zebra

Składniki:

  • 375 g mąki tortowej (2,5 szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml oleju (1 szklanka)
  • 250 ml wody gazowanej (1 szklanka)
  • 5 jaj kurzych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Sposób przygotowania:

Jajka wbić do miski i ucierać wraz z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz wodę. Mieszać na niskich obrotach, aż do połączenia się składników.

Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej miski dodać 2 przesiane łyżki kakao, a do drugiej taką samą objętość mąki ziemniaczanej.

Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na sam środek formy nakładać (łyżką stołową) na przemian po 2 porcje jasnego i ciemnego ciasta, które powoli będzie się rozlewać na boki wypełniając całą formę.

Po włożeniu ciasta do piekarnika nagrzanego do 180?C zmniejszyć temperaturę do 134?C i piec przez około 60 – 70 minut (do suchego patyczka).

Wystudzone ciasto udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family

Porady:

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów