Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

dowiedz się więcej
Torcik biszkoptowy z kremem i owocami

Torcik biszkoptowy z kremem i owocami

dowiedz się więcej
Kokosanki czekoladowe

Kokosanki czekoladowe

dowiedz się więcej
Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

dowiedz się więcej

Tarta cytrynowo-limonkowa

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody lub zimnego mleka

Masa cytrynowo - limonkowa:

  • 5 dużych żółtek
  • puszka mleka skondensowanego
  • 152 ml soku cytrynowo - limonkowego (2 limonki i 2 cytryny)
  • białko z 3 dużych jajek

Dekoracja:

  • małe bezy
  • łuskane, niesolone pistacje
  • kilka listków mięty
  • kilka plastrów limonki

Sposób przygotowania:

Ciasto można przygotować ręcznie lub w malakserze. Na początku utrzeć masło z cukrem, szczyptą soli i na koniec wymieszać z żółtkami. Dodać mąkę, po wymieszaniu z którą ciasto nabierze konsystencji pokruszonego chleba. Po dodaniu mleka lub wody składniki połączą się. Należy pamiętać, by zbyt długo nie zagniatać ciasta, ponieważ stwardnieje po upieczeniu. Z ciasta uformować gruby wałek. Owinąć go folią i włożyć na ok. godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto ciąć na plastry o grubości ok. 5 mm. Wyłożyć nimi ciasno prostokątną formę (ok. 18 x 25 cm) i odstawi na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, posmarować roztrzepanym jajkiem (zapobiegnie to nasiąkaniu ciasta), ponakłuwać spód widelcem i podpiekać przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

W międzyczasie można przygotować nadzienie. Należy ucierać żółtka mikserem do momentu, aż zgęstnieją. Do żółtek dodać puszkę mleka skondensowanego i sok cytrynowo-limonkowy. W drugiej misce ubić białka (piana nie powinna być sztywna) i połączyć je z mleczną masą oraz posiekanymi pistacjami.

Następnie przełożyć krem do formy z podpieczonym spodem i piec kolejne 25 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić na około godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto udekorować bezami, posiekanymi pistacjami i miętą.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów