Tarta cytrynowo-limonkowa
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 2 łyżki wody lub zimnego mleka
Masa cytrynowo - limonkowa:
- 5 dużych żółtek
- puszka mleka skondensowanego
- 152 ml soku cytrynowo - limonkowego (2 limonki i 2 cytryny)
- białko z 3 dużych jajek
Dekoracja:
- małe bezy
- łuskane, niesolone pistacje
- kilka listków mięty
- kilka plastrów limonki
Sposób przygotowania:
Ciasto można przygotować ręcznie lub w malakserze. Na początku utrzeć masło z cukrem, szczyptą soli i na koniec wymieszać z żółtkami. Dodać mąkę, po wymieszaniu z którą ciasto nabierze konsystencji pokruszonego chleba. Po dodaniu mleka lub wody składniki połączą się. Należy pamiętać, by zbyt długo nie zagniatać ciasta, ponieważ stwardnieje po upieczeniu. Z ciasta uformować gruby wałek. Owinąć go folią i włożyć na ok. godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto ciąć na plastry o grubości ok. 5 mm. Wyłożyć nimi ciasno prostokątną formę (ok. 18 x 25 cm) i odstawi na ok. godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, posmarować roztrzepanym jajkiem (zapobiegnie to nasiąkaniu ciasta), ponakłuwać spód widelcem i podpiekać przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W międzyczasie można przygotować nadzienie. Należy ucierać żółtka mikserem do momentu, aż zgęstnieją. Do żółtek dodać puszkę mleka skondensowanego i sok cytrynowo-limonkowy. W drugiej misce ubić białka (piana nie powinna być sztywna) i połączyć je z mleczną masą oraz posiekanymi pistacjami.
Następnie przełożyć krem do formy z podpieczonym spodem i piec kolejne 25 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić na około godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto udekorować bezami, posiekanymi pistacjami i miętą.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj