Sernik
Składniki:
Ciasto:
- 750 g odciśniętego tłustego białego sera
- 220 g cukru drobnego lub kryształu (1 szklanka)
- 5 dużych jaj
- 152 g masła
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g rodzynek najlepiej nasączonych w rumie
- 1 budyń wanilinowy
Sposób przygotowania:
W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Do kogla-mogla dodawać porcjami ser (wcześniej trzykrotnie zmielony) oraz proszek budyniowy, cały czas ucierając masę serową. Na koniec do gładkiej i puszystej masy porcjami wlać rozpuszczone masło. Dodać odsączone rodzynki i całość wymieszać, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty przez masę serową.
W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Sztywną pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać, aby nadać masie lekkości.
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu). Masę serową przelać do formy wysmarowanej masłem. Sernik piec około 60 minut na półce obniżonej o jeden poziom od środka piekarnika. Na dnie piekarnika wstawić małą foremkę wypełnioną do połowy wrzącą wodą.
Upieczone ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku, studząc go stopniowo, uchylając na początku drzwiczki, aby po około 30 minutach wyciągając go z piekarnika.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj