Szarlotka świąteczna

Szarlotka świąteczna

dowiedz się więcej
Pączki z marmoladą

Pączki z marmoladą

dowiedz się więcej
Deser malinowy z serkiem mascarpone

Deser malinowy z serkiem mascarpone

dowiedz się więcej
Puszyste i cienkie naleśniki na zmiksowanej pianie

Puszyste i cienkie naleśniki na zmiksowanej pianie

dowiedz się więcej

Sernik

Składniki:

Ciasto:

  • 750 g odciśniętego tłustego białego sera
  • 220 g cukru drobnego lub kryształu (1 szklanka)
  • 5 dużych jaj
  • 152 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g rodzynek najlepiej nasączonych w rumie
  • 1 budyń wanilinowy

Sposób przygotowania:

W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Do kogla-mogla dodawać porcjami ser (wcześniej trzykrotnie zmielony) oraz proszek budyniowy, cały czas ucierając masę serową. Na koniec do gładkiej i puszystej masy porcjami wlać rozpuszczone masło. Dodać odsączone rodzynki i całość wymieszać, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty przez masę serową.

W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Sztywną pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać, aby nadać masie lekkości.

Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu). Masę serową przelać do formy wysmarowanej masłem. Sernik piec około 60 minut na półce obniżonej o jeden poziom od środka piekarnika. Na dnie piekarnika wstawić małą foremkę wypełnioną do połowy wrzącą wodą.

Upieczone ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku, studząc go stopniowo, uchylając na początku drzwiczki, aby po około 30 minutach wyciągając go z piekarnika. 

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów