Sernik na zimno
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 201 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 2 l świeżego mleka
- 1/2 l kwaśnej śmietany 12%
- 4 jajka
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- maliny do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto: Przesiać mąkę, dodać pokruszone zimne masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (około 30 - 60 min.).
Następnie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim spód tortownicy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem. Przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Dno wypełnić fasolą, aby ciasto nie urosło podczas pieczenia.
Piec przez około 20 min. w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Masa serowa: Jajka roztrzepać w śmietanie i wlać do mleka – gotować cały czas mieszając do wytrącenia się serwatki. Masę serową odcedzić i wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając wystudzony ser. Wylać masę serową na wystudzony kruchy spód. Sernik należy chłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem udekorować owocami sezonowymi i cukrem pudrem.
Porady:
Aby skrócić czas przygotowania ciasta, kruchy własnoręcznie wykonany spód można zastąpić pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.
Drukuj