Kruche babeczki z powidłami śliwkowymi

Kruche babeczki z powidłami śliwkowymi

dowiedz się więcej
Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

dowiedz się więcej
Brownie z orzechami

Brownie z orzechami

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej

Sernik na zimno

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 201 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 2 l świeżego mleka
  • 1/2 l kwaśnej śmietany 12%
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto: Przesiać mąkę, dodać pokruszone zimne masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (około 30 - 60 min.).

Następnie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim spód tortownicy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem. Przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Dno wypełnić fasolą, aby ciasto nie urosło podczas pieczenia.

Piec przez około 20 min. w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.

Masa serowa: Jajka roztrzepać w śmietanie i wlać do mleka – gotować cały czas mieszając do wytrącenia się serwatki. Masę serową odcedzić i wystudzić.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając wystudzony ser. Wylać masę serową na wystudzony kruchy spód. Sernik należy chłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Przed podaniem udekorować owocami sezonowymi i cukrem pudrem.

Porady:

Aby skrócić czas przygotowania ciasta, kruchy własnoręcznie wykonany spód można zastąpić pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów