Zawijaniec drożdżowy z jabłkami

Zawijaniec drożdżowy z jabłkami

dowiedz się więcej
Kokosanki czekoladowe

Kokosanki czekoladowe

dowiedz się więcej
Faworki

Faworki

dowiedz się więcej
Strudel jabłkowy w cieście filo

Strudel jabłkowy w cieście filo

dowiedz się więcej

Makowiec biszkoptowy na bogato

Składniki:

Składniki ciasto:

  • 130 g mąki pszennej
  • 142 g cukru drobnego
  • 5 jajek
  • 35 g ciemnego kakao

Składniki masa makowa:

  • 500 g suchego maku
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g brązowego cukru
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 152 g dowolnych bakali (np. rodzynki, żurawina, orzechy laskowe, orzechy włoskie)
  • 2 łyżki rumu
  • 3 łyżki miodu
  • 25 g masła (1 łyżka)

Dodatkowo:

  • kakao lub starta gorzka czekolada do posypania ciasta
  • suszone maliny
  • wiórki kokosowe
  • konfitura malinowa lub powidła śliwkowe
  • kilka listków mięty

Przygotowanie ciasta biszkoptowego:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W przypadku mikserów planetarnych cukier można dodać do białek na samym początku, a i tak piana doskonale się ubije, a co najważniejsze cukier dobrze się rozpuści. Większość przepisów zaleca jednak dodawanie cukru małymi porcjami w trakcie ubijania piany, można więc wybrać bezpieczniejsze rozwiązanie. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca należy dodać do niej żółtka i jeszcze przez chwilę miksować.

Mąkę przesiać przez sitko razem z kakao, a następnie suche składniki porcjami dodawać do piany i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki (tylko do połączenia się składników).

Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy (średnica 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, z bokami posmarowanymi masłem. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawić do wystudzenia pozostawiając go w formie do pieczenia. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części, z czego do makowca biszkoptowego będą potrzebne 2 najatrakcyjniejsze blaty.

Przygotowanie masy makowe:

Mak przepłukać w zimnej wodzie i odcedzić, a następnie przełożyć do garnka, zalać wodą oraz mlekiem i zagotować. Mak gotować na małym ogniu przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszać, a na koniec odcisnąć na sitku z nadmiaru wody i wystudzić. Tak przygotowaną masę makową zmielić dwukrotnie, używając do tego maszynki do mięsa z najdrobniejszym sitkiem.

Na małym ogniu w garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier oraz miód. Po połączeniu się składników odstawić na bok do wystudzenia. W międzyczasie posiekać wcześniej uprażone orzechy. Pokroić również namoczone i odsączone rodzynki i żurawinę. Bakalie połączyć z wcześniej roztopionym masłem, cukrem i miodem.

Masę makową połączyć z bakaliami. Na koniec dodać wiórki kokosowe oraz rum i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Wykończenie ciasta:

Dolną część ciasta (od góry) nasmarować konfiturą np. malinową. Kolejną warstwę ciasta pokryć wcześniej przygotowaną masą makową. Warstwę tę przykryć drugim blatem ciasta biszkoptowego.

Biszkopt dodatkowo można nasączyć rumem (od spodu).

Przed podaniem makowiec oprószyć przesianym przez sitko kakao. Alternatywnie - wierzchnią część ciasta można pokryć startą gorzką czekoladą oraz dodatkowo wiórkami kokosowymi. Całość dekoracji można dopełnić suszonymi maliny i listkami mięty.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów