Włoskie Panforte

Włoskie Panforte

dowiedz się więcej
Faworki

Faworki

dowiedz się więcej
Babka Marmurkowa

Babka Marmurkowa

dowiedz się więcej
Muffinki migdałowe

Muffinki migdałowe

dowiedz się więcej

Rogaliki z żurawiną

Składniki:

  • 100 g masła
  • 300 g mąki
  • 152 g kwaśnej śmietany
  • 1/8 l mleka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka żurawiny
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 1 łyżka cukru kryształ Sweet Family
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło. W osobnym naczyniu podgrzej mleko. Wymieszaj mąkę z solą, rozpuszczonym masłem, mlekiem, a następnie wyrabiaj. Gdy składniki dokładnie się ze sobą połączą, rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij z niego kwadraty o długości boków 10 x 10 cm. Na środku każdego kwadratu połóż suszoną żurawinę, a brzegi posmaruj rozpuszczonym masłem. Zwijaj kwadraty po przekątnej jak roladę.

Rozprowadź pozostałą część masła po formie, a następnie przełóż do niej rogaliki, tak aby leżały blisko siebie.

Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 min. W międzyczasie wymieszaj kwaśną śmietanę z jajkiem oraz SweetFamily cukrem kryształ. Upieczone rogaliki polej przygotowaną mieszanką, a następnie ponownie wstaw do piekarnika na ok 10-15 minut.

Wyjmij, gdy polewa nabierze złotego koloru. Podawaj gorące.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów