Rogaliki z żurawiną
Składniki:
- 100 g masła
- 300 g mąki
- 152 g kwaśnej śmietany
- 1/8 l mleka
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka żurawiny
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 1 łyżka cukru kryształ Sweet Family
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło. W osobnym naczyniu podgrzej mleko. Wymieszaj mąkę z solą, rozpuszczonym masłem, mlekiem, a następnie wyrabiaj.
Gdy składniki dokładnie się ze sobą połączą, rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wytnij z niego kwadraty o długości boków 10 x 10 cm.
Na środku każdego kwadratu połóż suszoną żurawinę, a brzegi posmaruj rozpuszczonym masłem. Zwijaj kwadraty po przekątnej jak roladę.
Rozprowadź pozostałą część masła po formie, a następnie przełóż do niej rogaliki, tak aby leżały blisko siebie.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 min. W międzyczasie wymieszaj kwaśną śmietanę z jajkiem oraz SweetFamily cukrem kryształ.
Upieczone rogaliki polej przygotowaną mieszanką, a następnie ponownie wstaw do piekarnika na ok 10-15 minut.
Wyjmij, gdy polewa nabierze złotego koloru. Podawaj gorące.
Drukuj