![Bułeczki adwentowe](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Buleczki-adwentowe-m.jpg)
Bułeczki adwentowe
dowiedz się więcej![Lekki torcik śmietankowy z mango](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/lekki-torcik-smietanowy-z-mango-m.jpg)
Lekki torcik śmietankowy z mango
dowiedz się więcej![Kokosanki czekoladowe](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/kokosanki-w-czekoladzie-m.jpg)
Kokosanki czekoladowe
dowiedz się więcej![Muffinki dyniowe z bitą śmietaną i borówkami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/muffinki-dyniowe-z-bita-smietana-i-borowkami-m.jpg)
Muffinki dyniowe z bitą śmietaną i borówkami
dowiedz się więcej![](/img/recipes_new/strudel-z-jablkami-i-rodzynkami-m.jpg)
Strudel jabłkami i rodzynkami
Składniki:
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 100 ml ciepłego mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 5–6 jabłek,
- 300 g dużych, miękkich rodzynek,
- 50 g masła,
- 3 łyżki likieru amaretto lub rumu,
- bułka tarta,
- 50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Ciasto: Przesiać mąkę, dodać mleko, masło, jajko, ocet i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i wyrabiać je przez około 10 – 15 minut, aż uzyska sprężystość. W razie potrzeby lekko podsypać mąką – nie przesadzić z ilością, aby ciasto nie stało się zbyt twarde.
Uformowane ciasto zawinąć w folię i odłożyć na około pół godziny, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Rodzynki zalać likierem, obrać jabłka, podzielić je na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki, następnie wymieszać z rodzynkami. Lekko posypać bułką tartą, która wchłonie wilgoć z jabłek podczas pieczenia.
Ciasto podzielić na 2–3 części. Rozwałkować na bardzo cienkie warstwy, lekko ponaciągać w rękach. W razie przerwania ciasta można je lekko posklejać.
Ułożyć ciasto na blacie, lekko posmarować roztopionym masłem i ułożyć równomiernie nadzienie. Zwinąć ciasto na kształt rolady, pozostawiając niewypełnione boki, aby móc je skleić.
Ciasto ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko posmarować masłem. Można też posypać płatkami migdałów.
Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 – 200°C do momentu zrumienienia.
Po przestygnięciu podawać strudel posypany cukrem pudrem.
Porady:
Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, warto je więc wyjąć z lodówki około godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis
![Ucierane ciasto z połówkami jabłek](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Ucierane-ciasto-z-polowkami-jablek-m.jpg)
Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej![Ucierane ciasto kokosowe](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Ucierane-ciasto-kokosowe-m.jpg)
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej![Ciasto cytrynowe](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Ciasto-cytrynowe-m.jpg)
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej![Muffiny z borówkami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Muffiny-z-borowkami-m.jpg)
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej![Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Tartaletki-z-kremem-czekoladowym-i-jezynami-m.jpg)
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej![Kremówki na cieście francuskim](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Kremowki-na-ciescie-francuskim-m.jpg)
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej![Babeczki wielkanocne do koszyczka](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Babeczki-wielkanocne-do-koszyczka-m.jpg)
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej![Drożdżowa szafranowa babka](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Drozdzowa-szafranowa-babka-m.jpg)
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej![Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Tarta-czekoladowa-z-kremem-cytrynowym-m.jpg)
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej