Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami

Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami

dowiedz się więcej
Włoskie Panforte

Włoskie Panforte

dowiedz się więcej
Crème brûlée – Krem brulee

Crème brûlée – Krem brulee

dowiedz się więcej
Kokosanki czekoladowe

Kokosanki czekoladowe

dowiedz się więcej

Bułeczki adwentowe

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 jajko kurze
  • 65 g masła
  • szczypta soli
  • 0,25g szafranu (nitek lub proszku)
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
  • minimum 24 sztuki suszonych owoców: rodzynki lub żurawina

Sposób przygotowania:

Szafran utrzeć w moździerzu lub przygotować gotową przyprawę w proszku. Uwaga z ilością tej szlachetnej przyprawy, gdyż dodana w nadmiarze skutecznie wysusza bułeczki drożdżowe.

Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, mąki i szafranu. Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 15 minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do wyrabianego ciasta dodać roztrzepane jajko. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać rozpuszczone masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej).

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać, pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta uformować wałeczek o długości około 35 cm. Z ciasta formować bułeczki na kształt mocno ściśniętej litery „S”, z zawiniętymi obiema końcówkami przypominającymi ślimaczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi kilkucentymetrowe przerwy (bułeczki znacznie powiększą swoją objętość).

Bułeczki pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed wstawieniem do pieczenia bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Każdy z końców litery „S” wykończyć suszonymi rodzynkami lub żurawiną, dociśniętymi do ciasta. Bułeczki piec w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów