Pączki serowe
Składniki:
- 250 g mąki pszennej (nieco ponad 1,5 szklanki)
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 80 g (1/3 szklanki) cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotowanie pączków rozpocząć od zmielenia sera. Następnie przesiać mąkę i połączyć ją z twarogiem, sodą, cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Do ciasta dodać również żółtka, kwaśną śmietanę oraz spirytus. Ciasto wyrabiać do momentu, kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą w jednolitą i gładką masę. Z ciasta dłońmi namoczonymi w wodzie formować małe kulki. Ciasto powinno być klejące, dzięki temu pączki będą delikatne i miękkie.
Pączki smażyć na tłuszczu rozgrzanym do 180°C (około 1,5 minuty z każdej strony). Usmażone pączki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem lub obtoczyć w zmielonym cukrze trzcinowym.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Tłuszcz do smażenia pączków rozgrzewać powoli, nawet przez kilkanaście minut.
Drukuj