Ciasto orzechowe z pomarańczami
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 1/4 szklanki zmielonych orzechów
- 3 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka z 1 pomarańczy
Dekoracja:
- 2 pomarańcze
- dżem lub konfitura pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta: Do przesianej mąki dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, startą skórkę z pomarańczy oraz zmielone orzechy, wszystkie suche składniki starannie wymieszać. W osobnej misce połączyć ze sobą sok z pomarańczy, śmietanę, olej oraz jajka. Na koniec, krótko mieszając, połączyć suche i mokre składniki ciasta.
Przełożyć ciasto do formy o średnicy około 24 centymetrów i piec w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Po upieczeniu wskazane jest pozostawienie ciasta przez około 10 - 15 minut w nagrzanym piekarniku, aby nie opadło po nagłej zmianie temperatury.
Po upieczeniu udekorować ciasto pomarańczami pokrojonymi w cienkie plastry. Przed ułożeniem pomarańczy wierzch ciasta można posmarować pomarańczowym dżemem lub konfiturą. W ten sposób ciasto stanie się bardziej wilgotne. Gotowe ciasto można również przekroić na dwie części i wypełnić jego środek pomarańczowym nadzieniem.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Aby uzyskać równomiernie wyrośnięte ciasto wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Drukuj