Zawijaniec drożdżowy z jabłkami
Składniki:
Ciasto:
- 70 g cukru drobnego
- 600 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 300 ml (1 szklanka) mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 2 jaja kurze
- 80 g masła
- szczypta soli
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania
Nadzienie:
- 5-6 jabłek
- 30 g cukru trzcinowego (według uznania)
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem cukru i mąki (po jednej łyżce). Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić po przykryciem na około 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do wyrabianego ciasta dodać zaczyn oraz roztrzepane jajka. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać roztopione masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej). Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką, a ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować nadzienie owocowe. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jabłka przesmażyć na patelni dodając niewielką ilość wody. Do tak przygotowanych jabłek dodać cynamon, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Po mniej więcej godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto rozwałkować na prostokąt mniej więcej o wymiarach 44 na 50 cm i podzielić na 8 prostokątów o wymiarach około 11 na 25 cm (dłuższy bok przeciąć na pół, a krótszy podzielić na 4 części).
Ciasto (każdy kawałek) nasmarować przesmażonymi jabłkami pozostawiając po 1 cm z każdej strony bez owocowego nadzienia. Ciasto zawijać do środka na kształt stożka. Z każdego prostokąta powstaną 2 połączone ze sobą stożki.
Zwinięte stożki ułożyć w foremce węższą częścią do środka zachowując niewielkie odstępy. Bułeczki podczas pieczenia połączą się.
Bułeczki pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. Przed wstawieniem do pieczenia bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec je w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
Przed podaniem bułeczki można udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj