
Babka piaskowa
dowiedz się więcej
Tarta z karmelizowanymi truskawkami
dowiedz się więcej
Tarta budyniowa z czerwonymi porzeczkami
dowiedz się więcej
Tarta dyniowa
dowiedz się więcej
Kruche ciasteczka z marmoladą truskawkową
Składniki:
Ciasto:
- 100g cukru pudru
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 90g miękkiego masła
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki drobnej soli
- 1 duże jajko
Dekoracja:
- cukier puder
- marmolada
Sposób przygotowania:
W misce utrzeć na puszysty krem masło z cukrem. Następnie wbić jajko, dodać wanilię, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połączyć dokładnie wszystkie składniki.
Surowe ciasto podzielić na dwie równe części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. pół godziny, by odpoczęło.
Oprószyć mąką stolnicę lub blat. Rozwałkować pierwszą porcję ciasta na grubość ok. 5 mm i wycinać ciastka foremkami w kształcie gwiazdek - duże i małe do wycinania środków (można wykorzystać także foremki o innych kształtach). Ścinki z pierwszej części ciasta połączyć na końcu ze ścinkami z drugiej części. Należy wałkować i wycinać, aż przygotowana porcja surowego ciasta się skończy.
Przygotować jedną lub dwie wyłożone papierem do wypieków blachy i układać na nich ciastka zachowując między nimi odstęp.
Piec w temperaturze 180°C przez około 8 - 12 minut.
Gotowe ciastka powinny przybrać jasnozłotą barwę i po upieczeniu będą miękkawe. Stwardnieją po ostudzeniu.
Wystudzone ciastka sklejać konfiturą i udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej