Eklerki z nadzieniem budyniowym

Eklerki z nadzieniem budyniowym

dowiedz się więcej
Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

dowiedz się więcej
Deser malinowy z serkiem mascarpone

Deser malinowy z serkiem mascarpone

dowiedz się więcej
Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

dowiedz się więcej

Strudel jabłkowy w cieście filo

Składniki:

  • 4 płaty gotowego ciasta filo
  • 600 g kwaskowatych jabłek np. szara reneta (4 sztuki)
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 30 g bułki tartej (3 łyżki)
  • 60 g rodzynek (2 garści)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rodzynki namaczać przez około 30 minut, a następnie odsączyć. Obrać jabłka, usunąć z nich gniazdka nasienne, a na koniec pokroić w kostkę. Owoce skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cynamon, rodzynki i bułkę tartą. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 190°C. Rozłożyć płat ciasta filo na ściereczce, lekko posmarować rozpuszczonym masłem. Przykryć drugim płatem i ponownie przesmarować masłem. W ten sposób przygotować łącznie 4 płaty ciasta filo. Ułożyć nadzienie równomiernie na całym cieście na kształt walca, pozostawiając wolne boki. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę zawijając boki ciasta do dołu. Na koniec strudel przełożyć na blachę do pieczenia.

Piec około 25 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu strudel posypać cukrem pudrem. Podawać najlepiej na ciepło.

Przepis poleca

Sweet Family

Porady:

Ciasto najlepiej kroić ostrym nożem z ząbkami.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów