
Tarta z brzoskwiniami
dowiedz się więcej
Tarta dyniowa na ciasteczkowym spodzie
dowiedz się więcej
Tosty francuskie
dowiedz się więcej
Sernik na zimno
dowiedz się więcej
Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą wiśniową
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 torebki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g konfitury wiśniowej
Sposób przygotowania:
Masło, cukier i cukier wanilinowy ucierać przez około 5 minut używając robota kuchennego. W połowie miksowania dodać jajko kontynuując mieszanie na wysokich obrotach. Do kremu maślanego dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ręcznie, a następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 45 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Z ciasta przy pomocy foremki wykrawać okrągłe ciasteczka o ozdobnych kształtach. Dodatkowo w połowie ciastek wyciąć na środku dziurkę o dowolnym kształcie np. gwiazdki.
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180°C przez około 12 minut.
Po przestudzeniu posmarować ciasteczka bez otworów cienką warstwą marmolady, a następnie przykryć je ciasteczkami z wyciętym wzorem. Ciasteczka udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej