Ciasto kokosowe
Składniki:
Ciasto:
- 250 g masła
- 1 cukier waniliowy lub wanilinowy
- 300 g mąki pszennej
- 220 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka kokosowego
- szklanka wiórków kokosowych
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- lukier (1 łyżka gorącego soku z cytryny oraz ok. ? szklanki cukru pudru)
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucić masło, cukier zwykły i waniliowy. Ucierać na puszystą masę przez ok. 6 minut. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas dokładnie ubijając całość (ubijać ok. 3 minuty pomiędzy kolejnymi jajkami).
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski z wcześniej ubitą masą. Dodać mleko i wiórki kokosowe. Dokładnie połączyć wszystkie składniki (ręcznie lub mikserem).
Formę keksową wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Przelać do niej surową masę.
Ciasto piec w temperaturze 165°C przez około 60 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Po czym wyjąć ciasto z formy, polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis poleca
Sweet Family
Porada:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Drukuj