Pączki z dziurką
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 30 g cukru drobnego
- 2 jaja kurze
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki spirytusu
- szczypta soli
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku (około 50 ml) z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Wykorzystane składniki odjąć od ilości podanej w przepisie. Tak przygotowany zaczyn odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Ciasto wyrabiać używając robota kuchennego z przystawką w kształcie haka. Do wyrabianego ciasta dodać roztrzepane jajka i mleko.
Ciasto wyrabiać około 10 minut. Po mniej więcej 5 minutach dodać roztopione masło (wcześniej wystudzone do temperatury pokojowej) oraz spirytus.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, a następnie przykryć naczynie folią spożywczą lub ściereczką, a ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
Po mniej więcej godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przez chwilę wyrabiać pozbywając się w ten sposób nadmiaru pęcherzyków powietrza. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać duże kółka. Środek oponek wycinać małym kieliszkiem. Skrawki ciasta ponownie zagnieść i rozwałkować. Oponki układać na papierze do pieczenia. Tak przygotowane oponki pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Pączki smażyć na głębokim tłuszczu po około 1 minucie z każdej strony. Pączki obracać za pomocą patyczków do szaszłyków. Pączki nie można smażyć na zbyt gorącym oleju, gdyż na zewnątrz będą one już intensywnie brązowe, a w środku jeszcze pozostaną surowe.
Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem pączki można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj