Strudel jabłkami i rodzynkami

Strudel jabłkami i rodzynkami

dowiedz się więcej
Zawijaniec drożdżowy z jabłkami

Zawijaniec drożdżowy z jabłkami

dowiedz się więcej
Tarta budyniowa z czerwonymi porzeczkami

Tarta budyniowa z czerwonymi porzeczkami

dowiedz się więcej
Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

dowiedz się więcej

Eklerki z nadzieniem budyniowym

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 4-5 jajek
  • 1/4 l wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru

Dekoracja:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

Wodę zagotować. Dodać tłuszcz i sól. Naczynie zdjąć z płyty, wsypać do płynu przesianą mąkę, mieszając aby nie powstały grudki. Ponownie postawić naczynie na płycie i mieszać do momentu, aż ciasto uzyska szklisty wygląd. Gorącą masę przełożyć do miski, wbijać jaja i ucierać. Dobrze utarte ciasto odstawić. Po ok. 10 min. formować, wyciskając masę przez rękaw cukierniczy z szeroką końcówką (ok. 2cm) lub też kładąc porcje łyżką. Ciastka umieszczać na wyłożonej papierem blaszce w odstępach 4 cm, aby się nie zrastały.

Należy je piec w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut bez funkcji termoobiegu. Po zarumienieniu obniżyć temperaturę i dosuszyć.

Przygotowanie nadzienia::

Do niewielkiej miski wlać szklankę mleka, wsypać dwa budynie i cukier. Dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Wlać do niego mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń uzyska gładką konsystencję. Całość zagotować – musi zacząć bulgotać. Zdjąć z pieca i ostudzić, mieszając co jakiś czas, aby na powierzchni nie powstał kożuch.

Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 min. Następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ubijając. Masa ma być puszysta.

Ostudzone eklerki przekroić ostrym nożem. Na spody nakładać masę budyniową. Przykryć i oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.

Porada:

Do ciasta ptysiowego wyrobionego z jajami, gdy ostygnie, można dodać 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia – więcej wyrośnie.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów