![Muffiny z truskawkami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/muffinki-z-truskawkami-m.jpg)
Muffiny z truskawkami
dowiedz się więcej![Szarlotka świąteczna](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Szarlotka-Swiateczna-m.jpg)
Szarlotka świąteczna
dowiedz się więcej![Kremówki na cieście francuskim](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Kremowki-na-ciescie-francuskim-m.jpg)
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej![Babeczki wielkanocne do koszyczka](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Babeczki-wielkanocne-do-koszyczka-m.jpg)
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej![](/img/recipes_new/eklerki-z-nadzieniem-budyniowym-m.jpg)
Eklerki z nadzieniem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 4-5 jajek
- 1/4 l wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 750 ml mleka
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru pudru
Dekoracja:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
Wodę zagotować. Dodać tłuszcz i sól. Naczynie zdjąć z płyty, wsypać do płynu przesianą mąkę, mieszając aby nie powstały grudki. Ponownie postawić naczynie na płycie i mieszać do momentu, aż ciasto uzyska szklisty wygląd. Gorącą masę przełożyć do miski, wbijać jaja i ucierać. Dobrze utarte ciasto odstawić. Po ok. 10 min. formować, wyciskając masę przez rękaw cukierniczy z szeroką końcówką (ok. 2cm) lub też kładąc porcje łyżką. Ciastka umieszczać na wyłożonej papierem blaszce w odstępach 4 cm, aby się nie zrastały.
Należy je piec w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut bez funkcji termoobiegu. Po zarumienieniu obniżyć temperaturę i dosuszyć.
Przygotowanie nadzienia::
Do niewielkiej miski wlać szklankę mleka, wsypać dwa budynie i cukier. Dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Wlać do niego mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszać aż budyń uzyska gładką konsystencję. Całość zagotować – musi zacząć bulgotać. Zdjąć z pieca i ostudzić, mieszając co jakiś czas, aby na powierzchni nie powstał kożuch.
Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 min. Następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu ciągle ubijając. Masa ma być puszysta.
Ostudzone eklerki przekroić ostrym nożem. Na spody nakładać masę budyniową. Przykryć i oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.
Porada:
Do ciasta ptysiowego wyrobionego z jajami, gdy ostygnie, można dodać 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia – więcej wyrośnie.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis
![Ucierane ciasto z połówkami jabłek](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Ucierane-ciasto-z-polowkami-jablek-m.jpg)
Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej![Ucierane ciasto kokosowe](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Ucierane-ciasto-kokosowe-m.jpg)
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej![Ciasto cytrynowe](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Ciasto-cytrynowe-m.jpg)
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej![Muffiny z borówkami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Muffiny-z-borowkami-m.jpg)
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej![Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Tartaletki-z-kremem-czekoladowym-i-jezynami-m.jpg)
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej![Kremówki na cieście francuskim](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Kremowki-na-ciescie-francuskim-m.jpg)
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej![Babeczki wielkanocne do koszyczka](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Babeczki-wielkanocne-do-koszyczka-m.jpg)
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej![Drożdżowa szafranowa babka](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Drozdzowa-szafranowa-babka-m.jpg)
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej![Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym](https://www.sweet-family.pl/img/recipes_new/Tarta-czekoladowa-z-kremem-cytrynowym-m.jpg)
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej