Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

dowiedz się więcej
Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe

Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe

dowiedz się więcej
Pączki z konfiturą

Pączki z konfiturą

dowiedz się więcej
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

dowiedz się więcej

Rogaliki migdałowe

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 152 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g zmielonych płatków migdałów
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Miękkie masło utrzeć w misce wraz z cukrem pudrem. Do kremu maślanego dodać żółtko i wymieszać, a następnie dodać przesianą mąkę, zmielone migdały i szczyptę soli. Ciasto krótko wyrabiać ręcznie. Tak przygotowane ciastko owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 45 minut.

Na blacie posypanym mąką rozwałkować ciasto na placek o grubości około 1 cm. Ciasto pokroić na długie paski o szerokości 1 cm. Każdy pasek należy delikatnie zrolować, a następnie pokroić na około 3-centymetrowe kawałki. Ciasto wyginać na kształt rogalików i rozkładać na blasze do pieczenia. Rogaliki piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Rogaliki tuż po wyjęciu z piekarnika obficie posypać cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów