Babka piaskowa
Składniki:
- 225 g mąki ziemniaczanej (1 i 1//2 szklanki)
- 199 g miękkiego masła (1 kostka)
- 55 g śmietany 30% (4 łyżki)
- 4 jaja kurze
- 36 g mąki pszennej (4 łyżki)
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka soku z cytryny
Dekoracja:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Przez około 10 minut ucierać masło z cukrem. Do masy co 2-3 minuty dodawać kolejne jajko, cały czas miksując zawartość miski.
W międzyczasie nasmarować formę do pieczenia masłem i oprószyć mąką.
Do ubitej masy maślano-jajecznej dodać połowę objętości mąki i śmietany, a następnie wymieszać składniki na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać pozostałą część mąki, śmietanę, rum oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki.
Masę przelać do formy do pieczenia. Babkę piec w temp. 180 °C przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Przepis poleca
Sweet Family
Porada:
Wystudzoną babkę udekorować cukrem pudrem.
Drukuj