Puszyste i cienkie naleśniki na zmiksowanej pianie

Puszyste i cienkie naleśniki na zmiksowanej pianie

dowiedz się więcej
Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

dowiedz się więcej
Bułeczki adwentowe

Bułeczki adwentowe

dowiedz się więcej
Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

dowiedz się więcej

Babka piaskowa

Składniki:

  • 225 g mąki ziemniaczanej (1 i 1//2 szklanki)
  • 199 g miękkiego masła (1 kostka)
  • 55 g śmietany 30% (4 łyżki)
  • 4 jaja kurze
  • 36 g mąki pszennej (4 łyżki)
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dekoracja:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Przez około 10 minut ucierać masło z cukrem. Do masy co 2-3 minuty dodawać kolejne jajko, cały czas miksując zawartość miski.

W międzyczasie nasmarować formę do pieczenia masłem i oprószyć mąką.

Do ubitej masy maślano-jajecznej dodać połowę objętości mąki i śmietany, a następnie wymieszać składniki na niskich obrotach miksera. Na koniec dodać pozostałą część mąki, śmietanę, rum oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki.

Masę przelać do formy do pieczenia. Babkę piec w temp. 180 °C przez około 60 minut (do suchego patyczka).

Przepis poleca

Sweet Family

Porada:

Wystudzoną babkę udekorować cukrem pudrem.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów