Babka z żurawiną
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 200g masła
- 5 jajek
- 100ml mleka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 cukier wanilinowy
- 250g świeżej lub mrożonej żurawiny
Sposób przygotowania:
Ciasto: Przesiać mąkę, wsypać do niej proszek do pieczenia i sodę. W osobnej misce utrzeć na puszystą masę masło z cukrem pudrem. Do masy dodawać stopniowo jajka cały czas ucierając zawartość miski.
Do powstałej masy jajecznej wlać mleko i stopniowo dosypywać mąkę. Mieszać do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Wsypać do ciasta 3/4 żurawiny obtoczonej w mące i lekko wymieszać składniki.
Formę do babki wysmarować masłem, a następnie lekko ją oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Po zarumienieniu się babki sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Babkę pozostawić jeszcze przez 10 - 15 minut w uchylonym piekarniku, aby ciasto nie popękało.
Lukier: Lukier: W międzyczasie można przygotować lukier. Wlać do małego rondla około 6 - 7 łyżek wody. Wsypać do niego 2/3 szklanki cukru, który należy rozpuścić. Aby cukier się nie przypalił należy pamiętać o ciągłym mieszaniu zawartości rondla.
Po przestudzeniu babki, polać ją lukrem i udekorować żurawiną.
Porady:
Żurawinę można też zastąpić innymi kwaśnymi owocami: wiśniami lub czerwoną porzeczką, które doskonale zrównoważą smak słodkiego lukru.
Drukuj