Amerykańskie naleśniki

Amerykańskie naleśniki

dowiedz się więcej
Babeczki śmietankowe

Babeczki śmietankowe

dowiedz się więcej
Lekki torcik śmietankowy z mango

Lekki torcik śmietankowy z mango

dowiedz się więcej
Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe

Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe

dowiedz się więcej

Babka z żurawiną

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200g masła
  • 5 jajek
  • 100ml mleka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250g świeżej lub mrożonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Ciasto: Przesiać mąkę, wsypać do niej proszek do pieczenia i sodę. W osobnej misce utrzeć na puszystą masę masło z cukrem pudrem. Do masy dodawać stopniowo jajka cały czas ucierając zawartość miski.

Do powstałej masy jajecznej wlać mleko i stopniowo dosypywać mąkę. Mieszać do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Wsypać do ciasta 3/4 żurawiny obtoczonej w mące i lekko wymieszać składniki.

Formę do babki wysmarować masłem, a następnie lekko ją oprószyć bułką tartą. Przelać ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Po zarumienieniu się babki sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Babkę pozostawić jeszcze przez 10 - 15 minut w uchylonym piekarniku, aby ciasto nie popękało.

Lukier: Lukier: W międzyczasie można przygotować lukier. Wlać do małego rondla około 6 - 7 łyżek wody. Wsypać do niego 2/3 szklanki cukru, który należy rozpuścić. Aby cukier się nie przypalił należy pamiętać o ciągłym mieszaniu zawartości rondla. Po przestudzeniu babki, polać ją lukrem i udekorować żurawiną.

Porady:

Żurawinę można też zastąpić innymi kwaśnymi owocami: wiśniami lub czerwoną porzeczką, które doskonale zrównoważą smak słodkiego lukru.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów