Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

dowiedz się więcej
Palmiery czekoladowe

Palmiery czekoladowe

dowiedz się więcej
Muffinki migdałowe

Muffinki migdałowe

dowiedz się więcej
Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

dowiedz się więcej

Palmiery czekoladowe

Składniki:

Ciasto:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • 80 g cukru kryształu
  • 75 g drobno posiekanych płatków migdałów

Nadzienie:

  • łyżka masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g cukru kryształu lub cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem i cukrem. Wymieszać na gładką masę i odstawić do wystygnięcia. Masa czekoladowa powinna lekko zgęstnieć.

Rozwinięte ciasto francuskie z jednej strony posypać cukrem kryształem oraz połową posiekanych migdałów, lekko dociskając dodatki wałkiem. Po odwróceniu drugą stronę ciasta posmarować kremem czekoladowym i posypać migdałami.

Zwijać wałeczki ciasta w kierunku środka. Gdy oba rulony ze sobą się spotkają należy je ułożyć wspólną częścią do góry, a następnie pociąć na plastry o grubości około 1,5 cm. Gdy masa czekoladowa będzie zbyt rzadka, to przed pokrojeniem ciasta w plastry należy odstawić go do lodówki na kilkanaście minut.

Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (bokiem na płasko), zachowując między nimi kilkucentymetrowy odstęp. Palmiery piec ok. 17-20 minut w temperaturze 200°C.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów