Hiszpańskie Churros – podłużne pączusie

Hiszpańskie Churros – podłużne pączusie

dowiedz się więcej
Muffinki jogurtowe z czerwonymi porzeczkami

Muffinki jogurtowe z czerwonymi porzeczkami

dowiedz się więcej
Keks rumowy

Keks rumowy

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej

Chrupiące gofry

Składniki:

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 4 jajka kurze
  • 60 g (1/4 szklanki) cukru
  • 125 ml (1/2 szklanki) oleju roślinnego
  • 500 ml (2 szklanki) wody gazowanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem. Dodać olej, wodę, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Ubite białko dodać do ciasta i wymieszać na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.

Mocno rozgrzaną gofrownicę wypełnić ciastem. Gofry piec przez około 7 minut.

Chrupiące gofry, w zależności od pory roku, podawać z dżemami lub świeżymi owocami oprószone cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów