
Kruche ciasteczka migdałowe
dowiedz się więcej
Pączki z konfiturą
dowiedz się więcej
Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami
dowiedz się więcej
Keks z bakaliami
dowiedz się więcej
Sernik z wiśniami
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki (2 szklanki)
- 170 g masła
- 120 g cukru – (1/2 szklanki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 5 jajek
- 750 g twarogu półtłustego
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- cukier waniliowy
- 400 g drylowanych wiśni
Sposób przygotowania:
Ciasto: Przesiać mąkę, dodać rozpuszczone masło, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i uformować spód.
Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Masa serowa: Trzykrotnie zmielony twaróg utrzeć z żółtkami i cukrem, aż do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Następnie stopniowo dodawać mleko i masło. Aby zapobiec pękaniu sernika, należy unikać jego napowietrzenia, co oznacza, że nie można go zbyt długo ubijać.
Osobno ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać, aby nadać masie lekkości.
Wyłożyć masę na wcześniej lekko podpieczony spód ciasta i posypać drylowanymi i odsączonymi wiśniami.
Piec w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Aby uniknąć przypalenia ciasta po około 20 minutach można go przykryć folią lub papierem do pieczenia.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Po zakończeniu pieczenia pozostawić sernik na 5-10 minut w wyłączonym piekarniku, aby ciasto zbyt mocno nie opadło.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej