Szarlotka

Szarlotka

dowiedz się więcej
Ciasto czekoladowe pod pomarańczami

Ciasto czekoladowe pod pomarańczami

dowiedz się więcej
Kokosanki

Kokosanki

dowiedz się więcej
Keks rumowy

Keks rumowy

dowiedz się więcej

Szarlotka świąteczna

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek (6-7 sztuk)
  • 30 g masła 
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z jednej cytryny
  • 3 łyżki rumu
  • 100 g rodzynek

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:

Do przesianej mąki dodać cukier i zimne masło, posiekać. Dodać żółtko, skropić wodą, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 40 minut.

W międzyczasie przygotować i posmarować masłem formę do pieczenia o średnicy 24 cm. Naczynie można delikatnie obsypać startymi na sitku biszkoptami. 

Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą, nieco większą cześć ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód i boki formy do pieczenia, tak aby ciasto delikatnie nachodziło na krawędź naczynia.

Drugą porcję ciasta również rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Ciasto należy rozwałkować w taki sposób, aby można było z niego wycinać paski o odpowiedniej długości, czyli takiej, która pozwoli na ułożenie kratki na powierzchni jabłek. Z pozostałego ciasta foremką powykrawać wzory świąteczne, np. śnieżki lub gwiazdki.

Przygotowanie nadzienia:

Rodzynki zalać rumem i pozostawić, aż wchłoną alkohol, od czasu do czasu dociskając je łyżeczką i mieszając.

Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę, skropić sokiem z cytryny i lekko przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru. Do miękkich jabłek dodać rodzynki oraz cynamon i całość jeszcze raz wymieszać.

Tak przygotowane jabłka odstawić do wystudzenia.

Spód ciasta wypełnić jabłkami (jabłka nie mogą być zbyt wodniste). Na jabłkach ułożyć kratkę z surowego ciasta, sklejając ze sobą boki. Na paskach umieścić dodatkową dekorację w postaci śnieżynek lub gwiazdek.

Szarlotkę piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto się zarumieni. Przed podaniem ciasto można udekorować cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów