Kruche ciasteczka z marmoladą truskawkową

Kruche ciasteczka z marmoladą truskawkową

dowiedz się więcej
Palmiery czekoladowe

Palmiery czekoladowe

dowiedz się więcej
Babka piaskowa z rodzynkami

Babka piaskowa z rodzynkami

dowiedz się więcej
Brownie z orzechami

Brownie z orzechami

dowiedz się więcej

Tarta ze śliwkami pod kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Nadzienie owocowe:

  • 600 g świeżych śliwek
  • 30 g (2 łyżki) cukru brązowego

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g zimnego masła
  • 50 g cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 60 g płatków migdałów

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtka oraz mleko. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.

W międzyczasie umyć śliwki. Osuszone owoce pokroić na ćwiartki. Owoce umieścić w misce i posypać cukrem (według uznania). 

Przygotować ciastko na kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki umieścić w miseczce i połączyć ze sobą. 

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 6 milimetrów (okrągły placek o średnicy około 30 cm). Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Rozłożyć na cieście owoce, pozostawiając około 5-centymetrowy margines. Brzegi ciasta zawinąć na owocowe nadzienie i posmarować białkiem. Owoce posypać kruszonką i płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.

Przepis poleca 

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów