Tarta cytrynowo-limonkowa

Tarta cytrynowo-limonkowa

dowiedz się więcej
Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

dowiedz się więcej
Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

dowiedz się więcej
Bułeczki adwentowe

Bułeczki adwentowe

dowiedz się więcej

Rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 ml śmietany 36%
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

Przygotowanie rurek:

Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu na blacie posypanym niewielką ilością mąki, a następnie wyrównać powierzchnię za pomocą wałka. Ciasto pokroić na paski o szerokości około 2 cm. Ciasto nawijać na specjalne metalowe foremki w kształcie rurek (posmarowane tłuszczem), tak aby paseczki ciasta nachodziły na siebie. Foremki te można również samodzielnie wykonać z grubego papieru zwiniętego w rulonik i owiniętego folią aluminiową, zawiniętą do środka na końcach rurki.

Rurki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 12 minut w temperaturze 200°C na złocisty kolor. Tuż po upieczeniu zdjąć rurki z foremek i pozostawić do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:

Ubijanie bitej śmietany należy zacząć od intensywnego schłodzenia samej śmietany, jak i wszystkich naczyń wykorzystywanych w trakcie jej ubijania. Ciepła śmietana się nie ubije! 

Do szklanej lub metalowej miski wlać śmietanę, wsypać torebkę cukru wanilinowego i ubijać na niskich obrotach przez około pół minuty. Po tym czasie zwiększyć obroty i kontynuować ubijanie na wysokich obrotach. W ostatniej fazie ubijania dodać przesiany cukier puder. Bita śmietana będzie gotowa, gdy stanie się sztywna. Należy jednak pamiętać, że śmietany nie wolno zbyt długo ubijać, gdyż może się ona zważyć.

Tak przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić kremem ostudzone rurki. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów