Amerykańskie naleśniki

Amerykańskie naleśniki

dowiedz się więcej
Ciasto Murzynek

Ciasto Murzynek

dowiedz się więcej
Ciasto czekoladowe pod pomarańczami

Ciasto czekoladowe pod pomarańczami

dowiedz się więcej
Strudel jabłkowy w cieście filo

Strudel jabłkowy w cieście filo

dowiedz się więcej

Faworki

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 6 jaj kurzych (5 żółtek, 1 całe jajko)
  • 7 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • 2 litry oleju do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka, spirytus i śmietanę. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyrobione ciasto na stolnicy zbijać drewnianym wałkiem ok. 15 minut. Ciasto powinno być rozpłaszczane pod wpływem uderzeń wałka, po czym ponownie powinno być zwijane w kulkę. Tę czynność należy powtórzyć kilkukrotnie.

Z ciasta uformować wałek i podzielić na 4 porcje. Ciasto rozwałkować porcjami na cieniutkie prostokąty. Pozostałe porcje ciasta przykryć ściereczką, żeby nie obsychały. Rozwałkowane ciasto pokroić nożem lub radełkiem na długie paski o szerokości ok. 4 cm. Następnie paski te podzielić na krótsze odcinki o długości ok. 10 cm. Naciąć środek każdego paska i przez otwór przeciągnąć jeden koniec.

Kilkanaście minut przed przystąpieniem do smażenia faworków należy rozpocząć powolne podgrzewanie tłuszczu do temperatury około 180°C. Faworki smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przed podaniem faworki udekorować cukrem pudrem.

Przepis poleca 

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów