Babeczki śmietankowe
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- 1,5 szklanki kwaśniej śmietany,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 4 jajka,
- 100 ml mleka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Przesiać mąkę, wsypać do niej proszek do pieczenia i sodę. W osobnej misce ubić śmietanę, dodać jajka i cukier puder.
Delikatnie wymieszać składniki suche i mokre.
Małe foremki na babeczki wysmarować masłem i lekko oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do około 2/3 wysokości każdej foremki. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Po zarumienieniu się ciasta sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady:
Do klasycznych babeczek można również dodać bakalie, kawałki czekolady lub odrobinę domowego dżemu. Są doskonałe jako drugie śniadanie.
Drukuj