Sernik na kakaowym spodzie

Sernik na kakaowym spodzie

dowiedz się więcej
Muffinki dyniowe z bitą śmietaną i borówkami

Muffinki dyniowe z bitą śmietaną i borówkami

dowiedz się więcej
Kokosanki

Kokosanki

dowiedz się więcej
Sernik

Sernik

dowiedz się więcej

Babeczki śmietankowe

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1,5 szklanki kwaśniej śmietany,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

Ciasto: Przesiać mąkę, wsypać do niej proszek do pieczenia i sodę. W osobnej misce ubić śmietanę, dodać jajka i cukier puder.

Delikatnie wymieszać składniki suche i mokre.

Małe foremki na babeczki wysmarować masłem i lekko oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do około 2/3 wysokości każdej foremki. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Po zarumienieniu się ciasta sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.

Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady:

Do klasycznych babeczek można również dodać bakalie, kawałki czekolady lub odrobinę domowego dżemu. Są doskonałe jako drugie śniadanie.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów