Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą wiśniową

Kruche ciasteczka z dziurką przekładane konfiturą wiśniową

dowiedz się więcej
Włoskie Panforte

Włoskie Panforte

dowiedz się więcej
Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami

Rustykalna tarta - Galette - z truskawkami

dowiedz się więcej
Eklerki z nadzieniem budyniowym

Eklerki z nadzieniem budyniowym

dowiedz się więcej

Torcik biszkoptowy z kremem i owocami

Składniki:

Składniki ciasto:

  • 130 g mąki pszennej
  • 142 g cukru kryształu
  • 5 jajek
  • 35 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki kremu:

  • 750 ml śmietanki 30%
  • 300 ml serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • świeże owoce do dekoracji
  • opcjonalnie syrop, likier lub słodka herbata do nasączenia biszkoptu

Przygotowanie ciasta biszkoptowego:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cukier dodawać małymi porcjami w trakcie ubijania piany. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca należy dodać do niej żółtka i jeszcze przez chwilę miksować.

Mąkę przesiać przez sitko razem ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie suche składniki porcjami dodawać do piany i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki (tylko do połączenia się składników).

Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy (średnica 22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, z bokami posmarowanymi masłem. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawić do wystudzenia pozostawiając go w formie do pieczenia. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.

Przygotowanie kremu:

Ubijanie bitej śmietany należy zacząć od intensywnego schłodzenia samej śmietany, jak i wszystkich naczyń wykorzystywanych w trakcie jej ubijania. Ciepła śmietana się nie ubije! 

Do szklanej lub metalowej miski wlać śmietanę i ubijać na niskich obrotach przez około pół minuty.

Po tym czasie zwiększyć obroty. W ostatniej fazie ubijania dodać przesiany cukier puder i serek mascarpone i jeszcze przez chwilę ubijać. Krem będzie gotowy, gdy stanie się sztywny. Należy jednak pamiętać, że śmietany nie wolno zbyt długo ubijać, gdyż może się ona zważyć.

Wykończenie ciasta:

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Opcjonalnie każdy blat można nasączyć syropem np. brzoskwiniowym, likierem lub słodką herbatą. Krem podzielić na 3 równe porcje i przełożyć nim każdą warstwę tortu. Wierzchnią warstwę dodatkowo udekorować świeżymi owocami.

Tak przygotowany tort wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów