Torcik biszkoptowy z kremem i owocami
Składniki:
Składniki ciasto:
- 130 g mąki pszennej
- 142 g cukru kryształu
- 5 jajek
- 35 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki kremu:
- 750 ml śmietanki 30%
- 300 ml serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- świeże owoce do dekoracji
- opcjonalnie syrop, likier lub słodka herbata do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Cukier dodawać małymi porcjami w trakcie ubijania piany. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca należy dodać do niej żółtka i jeszcze przez chwilę miksować.
Mąkę przesiać przez sitko razem ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a następnie suche składniki porcjami dodawać do piany i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki (tylko do połączenia się składników).
Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy (średnica 22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, z bokami posmarowanymi masłem. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawić do wystudzenia pozostawiając go w formie do pieczenia. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Przygotowanie kremu:
Ubijanie bitej śmietany należy zacząć od intensywnego schłodzenia samej śmietany, jak i wszystkich naczyń wykorzystywanych w trakcie jej ubijania. Ciepła śmietana się nie ubije!
Do szklanej lub metalowej miski wlać śmietanę i ubijać na niskich obrotach przez około pół minuty.
Po tym czasie zwiększyć obroty. W ostatniej fazie ubijania dodać przesiany cukier puder i serek mascarpone i jeszcze przez chwilę ubijać. Krem będzie gotowy, gdy stanie się sztywny. Należy jednak pamiętać, że śmietany nie wolno zbyt długo ubijać, gdyż może się ona zważyć.
Wykończenie ciasta:
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Opcjonalnie każdy blat można nasączyć syropem np. brzoskwiniowym, likierem lub słodką herbatą. Krem podzielić na 3 równe porcje i przełożyć nim każdą warstwę tortu. Wierzchnią warstwę dodatkowo udekorować świeżymi owocami.
Tak przygotowany tort wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj