Pączki z konfiturą

Pączki z konfiturą

dowiedz się więcej
Eklerki z nadzieniem budyniowym

Eklerki z nadzieniem budyniowym

dowiedz się więcej
Muffiny bananowe

Muffiny bananowe

dowiedz się więcej
Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

dowiedz się więcej

Tarta dyniowa

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody lub zimnego mleka

Masa dyniowa:

  • 250 g purée z dyni (upieczonej lub ugotowanej)
  • 500 g sera ricotta
  • 3 duże jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

Dekoracja:

  • kruche ciasteczka w kształcie listków upieczone z części surowego ciasta
  • kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Ciasto można przygotować ręcznie lub w malakserze. Na początku utrzeć masło z cukrem, szczyptą soli i na koniec dodać żółtka. Następnie dodać mąkę, po wymieszaniu z którą ciasto nabierze konsystencji pokruszonego chleba. Po dodaniu mleka lub wody składniki połączą się. Należy pamiętać, by zbyt długo nie zagniatać ciasta, ponieważ stwardnieje po upieczeniu. Z ciasta uformować gruby wałek. Owinąć go folią i włożyć na ok. godzinę do lodówki.

Rozwałkować schłodzone ciasto na grubość ok. 5 mm. Wyłożyć nim ciasno formę o średnicy ok. 24 cm i odstawić do lodówki. Z części surowego ciasta można wyciąć kilka listków. Ciasto i ciasteczka, które zostaną wykorzystane do udekorowania tary, piec przez ok. 15 min w piekarniku w temperaturze 180°C.

W międzyczasie w misce zmiksować na wolnych obrotach ser ze skórką z pomarańczy, mąką ziemniaczaną, solą i cukrem. Dodawać do masy kolejno po jednym jajku. Na koniec połączyć serowe nadzienie z purée z dyni i cynamonem.

Przełożyć serowo-dyniowy krem do formy ze schłodzonym spodem i piec ok. 40 minut, aż masa się zetnie.

Wystudzone ciasto udekorować miętą i ciastkami w kształcie listków.

Przepis poleca

Sweet Family

Porady:

Obraną ze skóry dynię można ugotować i dobrze odsączyć, lub też upiec. W drugim wariancie należy pokrojoną na części dynię ułożyć na blaszce skórką do dołu i piec w temperaturze ok. 200°C. Po około godzinie powinna być miękka. Łyżką wydrążyć miąższ i zblendować na gładką masę.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów