Tarta ze śliwkami pod kruszonką

Tarta ze śliwkami pod kruszonką

dowiedz się więcej
Racuchy z karmelizowanymi jabłkami na białym serku

Racuchy z karmelizowanymi jabłkami na białym serku

dowiedz się więcej
Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

dowiedz się więcej
Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

dowiedz się więcej

Szarlotka - Apple Pie

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g masła
  • 380 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody

Nadzienie:

  • 700 g jabłek (8 sztuk)
  • 25 g masła
  • 75 g cukru trzcinowego (5 łyżek)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta: Do przesianej mąki dodać cukier i zimne masło, posiekać. Dodać żółtko, skropić wodą, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około 40 minut.

W międzyczasie przygotować i posmarować masłem formę na tartę o średnicy 24 cm. Naczynie można delikatnie obsypać startymi na sitku biszkoptami.

Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą, nieco większą rozwałkować i wyłożyć nią spód ciasta, tak aby nachodziło ono delikatnie na boki. Ciasto ponakłuwać widelcem.

Przygotowanie nadzienia:

Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę lub paski, skropić cytryną, aby nie ściemniały i lekko przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu.

Przełożyć nadzienie do wyłożonej ciastem formy, tak aby środkowa część swoim kształtem przypominała małą górkę. Delikatnie zwilżyć wodą brzeg ciasta, a następnie przykryć jabłka drugą warstwą, sklejając ze sobą boki. Ciasto naciąć na środku i dodatkowo jeszcze w 2 – 3 miejscach, aby nie pękało podczas pieczenia. Pozostałą część ciasta można wykorzystać do wykonania dekoracji na wzór listków, gwiazdek lub serduszek.

Posmarować ciasto białkiem i delikatnie obsypać go cukrem. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto się zarumieni.

Przepis poleca

Sweet Family

Porady:

Szarlotka doskonale smakuje na ciepło w połączeniu z lodami waniliowymi.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów