Szarlotka - Apple Pie
Składniki:
Ciasto:
- 300 g masła
- 380 g mąki pszennej (2,5 szklanki)
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki wody
Nadzienie:
- 700 g jabłek (8 sztuk)
- 25 g masła
- 75 g cukru trzcinowego (5 łyżek)
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta: Do przesianej mąki dodać cukier i zimne masło, posiekać. Dodać żółtko, skropić wodą, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około 40 minut.
W międzyczasie przygotować i posmarować masłem formę na tartę o średnicy 24 cm. Naczynie można delikatnie obsypać startymi na sitku biszkoptami.
Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą, nieco większą rozwałkować i wyłożyć nią spód ciasta, tak aby nachodziło ono delikatnie na boki. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę lub paski, skropić cytryną, aby nie ściemniały i lekko przesmażyć na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu.
Przełożyć nadzienie do wyłożonej ciastem formy, tak aby środkowa część swoim kształtem przypominała małą górkę. Delikatnie zwilżyć wodą brzeg ciasta, a następnie przykryć jabłka drugą warstwą, sklejając ze sobą boki. Ciasto naciąć na środku i dodatkowo jeszcze w 2 – 3 miejscach, aby nie pękało podczas pieczenia. Pozostałą część ciasta można wykorzystać do wykonania dekoracji na wzór listków, gwiazdek lub serduszek.
Posmarować ciasto białkiem i delikatnie obsypać go cukrem. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto się zarumieni.
Przepis poleca
Sweet Family
Porady:
Szarlotka doskonale smakuje na ciepło w połączeniu z lodami waniliowymi.
Drukuj