Karpatka

Karpatka

dowiedz się więcej
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

dowiedz się więcej
Sernik

Sernik

dowiedz się więcej
Ciasto Murzynek

Ciasto Murzynek

dowiedz się więcej

Muffinki cytrynowe

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 125 g (½ szklanki) cukru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

Lukier:

  • 75 g (½ szklanki) cukru pudru
  • ½ cytryny

Sposób przygotowania:

Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz sodę. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z cukrem. Dodać żółtka, olej, mleko, sok oraz otartą skórkę z cytryny. Mieszać tylko do połączenia się składników, aby zachować puszystość masy. Na koniec wymieszać z suchymi składnikami. Przełożyć ciasto do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut.

Po upieczeniu pozostawić muffinki do wystygnięcia. W międzyczasie przygotować lukier. Do miseczki z cukrem pudrem wlać sok z połowy cytryny i ucierać przy pomocy łyżeczki, aż powstanie gładka masa. Lukier rozprowadzić po muffinkach, na koniec dekorując je otartą skórką z cytryny.

Przepis poleca

Sweet Family

Porady:

Aby się upewnić, że ciasto jest upieczone wystarczy wykonać test suchego patyczka.


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów