Tarta budyniowa z czerwonymi porzeczkami
Składniki:
Spód:
- 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 152 g zimnego masła
- 40 g (1/4 szklanki) cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 3 jajka
- 420 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Dekoracja:
- 400 g czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
- 50 g cukru (1/5 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder
- listki świeżej mięty
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz jogurt. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Formę do tarty wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i dokładnie wypełnić nim naczynie do pieczenia o średnicy 24 centymetrów. Spód ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na kolejnych 10 minut. Po tym czasie wyścielić ciasto papierem do pieczenia i wypełnić grochem lub ryżem – dzięki temu tarta zachowa idealny kształt. Spód piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, dzieląc ten czas na 10 minut z obciążeniem i 15 minut bez obciążenia. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
W czasie, gdy ciasto będzie się piekło przygotować krem budyniowy. Miseczkę wypełnić jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami oraz szczyptą soli. Wszystko razem zmiksować na gładką jednolitą masę. Następnie dodać mąkę i wszystko wymieszać za pomocą szpatułki.
Tak przygotowany krem przelać na jeszcze ciepły spód tarty. Ciasto piec przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
W międzyczasie przygotować wierzchnią część tarty. Do garnka wsypać owoce czerwonej porzeczki. Dodać cukier i około 1/5 litra wody. Porzeczkę gotować przez około 5-10 minut. Z owoców odlać nadmiar soku, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Nieco wystudzone owoce rozprowadzić na masie budyniowej.
Przed podaniem tartę oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj