Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej
Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

dowiedz się więcej
Szarlotka migdałowo-bakaliowa

Szarlotka migdałowo-bakaliowa

dowiedz się więcej

Tarta budyniowa z czerwonymi porzeczkami

Składniki:

Spód:

  • 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 152 g zimnego masła
  • 40 g (1/4 szklanki) cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 3 jajka
  • 420 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli

Dekoracja:

  • 400 g czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
  • 50 g cukru (1/5 szklanki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder
  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli, żółtko oraz jogurt. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Formę do tarty wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i dokładnie wypełnić nim naczynie do pieczenia o średnicy 24 centymetrów. Spód ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki na kolejnych 10 minut. Po tym czasie wyścielić ciasto papierem do pieczenia i wypełnić grochem lub ryżem – dzięki temu tarta zachowa idealny kształt. Spód piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, dzieląc ten czas na 10 minut z obciążeniem i 15 minut bez obciążenia. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.

W czasie, gdy ciasto będzie się piekło przygotować krem budyniowy. Miseczkę wypełnić jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami oraz szczyptą soli. Wszystko razem zmiksować na gładką jednolitą masę. Następnie dodać mąkę i wszystko wymieszać za pomocą szpatułki.

Tak przygotowany krem przelać na jeszcze ciepły spód tarty. Ciasto piec przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

W międzyczasie przygotować wierzchnią część tarty. Do garnka wsypać owoce czerwonej porzeczki. Dodać cukier i około 1/5 litra wody. Porzeczkę gotować przez około 5-10 minut. Z owoców odlać nadmiar soku, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Nieco wystudzone owoce rozprowadzić na masie budyniowej.

Przed podaniem tartę oprószyć cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów