Ciasto Murzynek

Ciasto Murzynek

dowiedz się więcej
Sernik na zimno z galaretką

Sernik na zimno z galaretką

dowiedz się więcej
Babka z żurawiną i polewą lukrową

Babka z żurawiną i polewą lukrową

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z malinami

Tarta czekoladowa z malinami

dowiedz się więcej

Chatka herbatnikowa z kremem budyniowym

Składniki:

Kruche ciasteczka:

  • 24 szt. herbatników maślanych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • cukier puder do dekoracji

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 80 g cukru drobnego

Sposób przygotowania:

Do niewielkiej miski wlać szklankę mleka, wsypać dwa budynie i cukier. Całość dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Wlać do niego mleko z rozpuszczonym budyniem oraz cukrem i mieszać, aż budyń uzyska gładką konsystencję. Całość zagotować i pozostawić jeszcze na wolnym ogniu przez 2 – 3 minuty, ciągle mieszając. Budyń zdjąć z pieca i ostudzić, mieszając co jakiś czas, aby na powierzchni nie powstał kożuch. Budyń można również przykryć dociskając folię spożywczą do powierzchni masy budyniowej.

Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem. Do masła małymi porcjami dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu. Krem odstawić do lodówki przykrywając go folią spożywczą.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.

Herbatniki ułożyć na desce w trzech rzędach po 8 sztuk zachowując odstępy pomiędzy każdym tercetem, aby krawędzie słodkiej chatki nie były wysmarowane kremem. Spód środkowego rzędu wypełnić kremem budyniowym na mniej więcej 3/5 wysokości pojedynczego herbatnika. Chatkę domknąć bocznymi herbatnikami, które połączą się w górnej części, tworząc spadzisty dach.  Puste przestrzenie dopełnić kremem i wyrównać, aby stworzyły równą płaszczyznę bocznych ścianek.

Czekoladę przelać do grubego woreczka foliowego, a następnie naciąć jego koniuszek tworząc niewielką dziurkę o średnicy ok. 2 mm. Na bocznych ściankach chatki namalować czekoladowe dachówki, lekko naciskając na woreczek i w ten sposób wyciskając masę czekoladową.

Całą wioskę chatek herbatnikowych wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem każdą z nich oprószyć śniegowym cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów