Chatka herbatnikowa z kremem budyniowym
Składniki:
Kruche ciasteczka:
- 24 szt. herbatników maślanych
- 100 g mlecznej czekolady
- cukier puder do dekoracji
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 80 g cukru drobnego
Sposób przygotowania:
Do niewielkiej miski wlać szklankę mleka, wsypać dwa budynie i cukier. Całość dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Wlać do niego mleko z rozpuszczonym budyniem oraz cukrem i mieszać, aż budyń uzyska gładką konsystencję. Całość zagotować i pozostawić jeszcze na wolnym ogniu przez 2 – 3 minuty, ciągle mieszając. Budyń zdjąć z pieca i ostudzić, mieszając co jakiś czas, aby na powierzchni nie powstał kożuch. Budyń można również przykryć dociskając folię spożywczą do powierzchni masy budyniowej.
Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem. Do masła małymi porcjami dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu. Krem odstawić do lodówki przykrywając go folią spożywczą.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
Herbatniki ułożyć na desce w trzech rzędach po 8 sztuk zachowując odstępy pomiędzy każdym tercetem, aby krawędzie słodkiej chatki nie były wysmarowane kremem. Spód środkowego rzędu wypełnić kremem budyniowym na mniej więcej 3/5 wysokości pojedynczego herbatnika. Chatkę domknąć bocznymi herbatnikami, które połączą się w górnej części, tworząc spadzisty dach. Puste przestrzenie dopełnić kremem i wyrównać, aby stworzyły równą płaszczyznę bocznych ścianek.
Czekoladę przelać do grubego woreczka foliowego, a następnie naciąć jego koniuszek tworząc niewielką dziurkę o średnicy ok. 2 mm. Na bocznych ściankach chatki namalować czekoladowe dachówki, lekko naciskając na woreczek i w ten sposób wyciskając masę czekoladową.
Całą wioskę chatek herbatnikowych wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem każdą z nich oprószyć śniegowym cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj