Ciasto jogurtowe z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
- 200 g gęstego jogurtu
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 120 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g truskawek
Dekoracja:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie gotowa, dodać żółtka, rozpuszczone i schłodzone masło oraz jogurt.
Delikatnie wymieszać suche i mokre składniki, tak aby ciasto pozostało dobrze napowietrzone, dzięki czemu wyjdzie lekkie i puszyste.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i lekko oprószyć ją kaszą manną lub bułką tartą. Przelać ciasto do naczynia i ułożyć na nim pokrojone na połówki truskawki.
Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Po zarumienieniu się wierzchniej części sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką, czy ciasto się upiekło. Jeśli patyczek jest suchy – ciasto gotowe.
Wystudzone ciasto udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Porada:
Ciasto można również przygotować z innymi owocami sezonowymi, takimi jak: śliwki, rabarbar, itp.
Drukuj