Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką

dowiedz się więcej
Babka z żurawiną i polewą lukrową

Babka z żurawiną i polewą lukrową

dowiedz się więcej
Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

dowiedz się więcej
Sernik na kakaowym spodzie

Sernik na kakaowym spodzie

dowiedz się więcej

Tarta czekoladowa z malinami

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g ciemnego kakao
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody lub zimnego mleka

Mus czekoladowy:

  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 100 g niesolonego masła
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka żelatyny spożywczej
  • 3 jajka
  • 80 ml wody

Dekoracja:

  • kilka listków mięty
  • 500 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do ciasta dodać przesiany cukier puder, kakao oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki połączyć za pomocą miksera, używając końcówki zwanej mieszadłem. Ciasto można również formować ręcznie. Gdy z połączonych składników powstanie kruszonka, dodać do niej żółtka i wodę. Ciasto wyrabiać na gładką i jednolitą masę. Ciasta nie wyrabiać zbyt długo, aby zbytnio nie stwardniało podczas pieczenia. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 – 60 minut.

Formę na tartę intensywnie wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim naczynie, dokładnie wypełniając jego dno oraz boki. Spód należy ponakłuwać widelcem, aby ciasto się nie wybrzuszało podczas pieczenia. Formę z ciastem należy odstawić do lodówki na kolejne 10 – 15 minut. W celu zachowania idealnego kształtu tarty, warto wypełnić formę grochem lub ryżem, wcześniej zabezpieczając spód ciasta papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, z czego pierwsze 15 minut z obciążeniem, a pozostałe 5 minut już bez wypełnienia. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.

W międzyczasie przygotować mus czekoladowy. W garnku roztopić czekoladę z masłem i wystudzić. Łyżkę kakao zmiksować w oddzielnym naczyniu z żółtkami i zmieszać z wystudzoną czekoladą. Ubić białka i także połączyć z czekoladą. Starać się wykonać tę czynność delikatnie, aby masa nie opadła. Następnie dodać do musu wystudzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 80 ml ciepłej wody.

Formę z podpieczonym spodem wypełnić malinami, a następnie zalać owoce musem czekoladowym. Ciasto schładzać przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem ciasto udekorować świeżymi malinami oraz listkami mięty.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów