Makowiec
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 cukier wanilinowy
Rozczyn:
- 50 g surowych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Masa makowa:
- 500 g mielonego maku
- 1 jajko
- łyżka masła
- 4 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki pszennej
- olejek migdałowy – kilka kropel
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 25 g rodzynek
- 25 g posiekanych orzechów
- 25 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Dekoracja:
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Do ciepłego mleka dodać kostkę drożdży, łyżkę cukru i mąki. Wszystkie składniki dobrze połączyć. Czekać, aż wyrośnie. Następnie wlać rozczyn do miski z mąką, cukrem, solą, masłem i jajkami. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie i elastyczne. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy masa podwoi swą objętość, wyjąć ją z miski i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Starać się uzyskać kształt prostokąta.
Mak zaparzać wlewając do niego gorącą, przegotowaną wodę. Wlać tyle, by pozostał gęsty, ale nie suchy. Następnie doda resztę składników: jajko, oliwę, masło, sól, mąkę, olejek migdałowy, cukier i bakalie.
Gotową masę makową rozprowadzić po surowym cieście. Zawinąć w roladę. Dokładnie skleić końce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej roladę łączeniem do dołu. Częścią masy można także udekorować wierzch makowca zanim trafi on do piekarnika.
Piec do suchego patyczka w temperaturze 180°C przez ok. 50 minut bez funkcji termoobiegu.
Po upieczeniu makowiec udekorować cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj