Szarlotka z migdałami

Szarlotka z migdałami

dowiedz się więcej
Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

dowiedz się więcej
Lekki torcik śmietankowy z mango

Lekki torcik śmietankowy z mango

dowiedz się więcej
Pączki serowe

Pączki serowe

dowiedz się więcej

Makowiec

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 cukier wanilinowy

Rozczyn:

  • 50 g surowych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Masa makowa:

  • 500 g mielonego maku
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olejek migdałowy – kilka kropel
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 25 g rodzynek
  • 25 g posiekanych orzechów
  • 25 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Dekoracja:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Do ciepłego mleka dodać kostkę drożdży, łyżkę cukru i mąki. Wszystkie składniki dobrze połączyć. Czekać, aż wyrośnie. Następnie wlać rozczyn do miski z mąką, cukrem, solą, masłem i jajkami. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie i elastyczne. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy masa podwoi swą objętość, wyjąć ją z miski i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Starać się uzyskać kształt prostokąta.

Mak zaparzać wlewając do niego gorącą, przegotowaną wodę. Wlać tyle, by pozostał gęsty, ale nie suchy. Następnie doda resztę składników: jajko, oliwę, masło, sól, mąkę, olejek migdałowy, cukier i bakalie.

Gotową masę makową rozprowadzić po surowym cieście. Zawinąć w roladę. Dokładnie skleić końce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej roladę łączeniem do dołu. Częścią masy można także udekorować wierzch makowca zanim trafi on do piekarnika.

Piec do suchego patyczka w temperaturze 180°C przez ok. 50 minut bez funkcji termoobiegu.

Po upieczeniu makowiec udekorować cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów