
Ciasto Murzynek
dowiedz się więcej
Strudel jabłkowy w cieście filo
dowiedz się więcej
Sernik z żurawiną
dowiedz się więcej
Kokosanki czekoladowe
dowiedz się więcej
Suflet czekoladowy
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
- Masło do wysmarowania kokilek
- 4 łyżeczki cukru Sweet Family
- 100 g śmietany 30%
- 1 łyżka likieru (np. pomarańczowego, kokosowego, miętowego)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 2 jajka
- 1 białko
- Szczypta soli
- Cukier puder Sweet Family do oprószenia sufletów
Sposób przygotowania:
Kokilki wysmarować dokładnie masłem, do każdej wsypać łyżeczkę cukru i poruszać foremkami, aby cukier przykleił się do ścianek i dna. Śmietanę wlać do garnka z grubszym dnem i zagotować. Zdjąć z palnika, dodać czekolady połamane na kawałki i likier, wymieszać trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się czekolad. Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek i dodać do sosu czekoladowego, wymieszać. Wszystkie 3 białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. 1/3 część piany dodać do garnka i delikatnie wymieszać szpatułką, dodać kolejną 1/3 część, wymieszać, a następnie ostatnią porcję i wymieszać tylko do uzyskania jednolitej masy. Przelać do kokilek zostawiając 0,5 cm od brzegu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół + termoobieg) przez 15 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika oprószyć cukrem pudrem. Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej