 
                                                    Ptasie mleczko z malinami
dowiedz się więcej 
                                                    Chatka herbatnikowa z kremem budyniowym
dowiedz się więcej 
                                                    Faworki
dowiedz się więcej 
                                                    Puszyste i cienkie naleśniki na zmiksowanej pianie
dowiedz się więcej 
                                    Kruche babeczki z bakaliami
Składniki:
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 180 g schłodzonego masła
- 81 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie bakaliowe:
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g orzechów laskowych (uprażonych w piekarniku)
- 70 g całych migdałów (zblanszowanych i obranych ze skórki)
- 70 g mieszanki skórek owoców kandyzowanych
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych fig
- 50 g cukru drobnego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli oraz żółtka. Ciasto wyrabiać do połączenia się składników w jednolitą masę, a następnie odstawić na godzinę do lodówki.
Do miski wrzucić posiekane orzechy oraz pokrojone kandyzowane owoce, rodzynki oraz figi. Bakalie wymieszać z miodem, cukrem i ekstraktem z migdałów.
Formę do muffinów wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 milimetrów. Foremką lub rantem kubka wycinać z ciasta koła, którymi należy wylepić dno i boki foremek do pieczenia. Wolną przestrzeń wypełnić masą bakaliową. Babeczki zamknąć „pokrywką” dopasowaną do średnicy babeczek. Krążki ciasta mogą przyjąć ozdobną formę, np. odciśniętych od środka płatków śniegu lub też wyciętych gwiazdek.
Babeczki piec w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, do zarumienienia się ciasta. Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem.
Przepis poleca
Sweet Family
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis
 
                                                    Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej 
                                                    Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej 
                                                    Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej 
                                                    Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej 
                                                    Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej 
                                                    Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej 
                                                    Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej 
                                                    Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej 
                                                    Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej