Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe

Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe

dowiedz się więcej
Muffinki cytrynowe

Muffinki cytrynowe

dowiedz się więcej
Racuchy z karmelizowanymi jabłkami na białym serku

Racuchy z karmelizowanymi jabłkami na białym serku

dowiedz się więcej
Ciasto Murzynek

Ciasto Murzynek

dowiedz się więcej

Kruche babeczki z bakaliami

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g schłodzonego masła
  • 81 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie bakaliowe:

  • 70 g orzechów włoskich
  • 70 g orzechów laskowych (uprażonych w piekarniku)
  • 70 g całych migdałów (zblanszowanych i obranych ze skórki)
  • 70 g mieszanki skórek owoców kandyzowanych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych fig
  • 50 g cukru drobnego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać i połączyć z masłem pokrojonym na małe kawałki. Do masy dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli oraz żółtka. Ciasto wyrabiać do połączenia się składników w jednolitą masę, a następnie odstawić na godzinę do lodówki.

Do miski wrzucić posiekane orzechy oraz pokrojone kandyzowane owoce, rodzynki oraz figi. Bakalie wymieszać z miodem, cukrem i ekstraktem z migdałów.

Formę do muffinów wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 milimetrów. Foremką lub rantem kubka wycinać z ciasta koła, którymi należy wylepić dno i boki foremek do pieczenia. Wolną przestrzeń wypełnić masą bakaliową. Babeczki zamknąć „pokrywką” dopasowaną do średnicy babeczek. Krążki ciasta mogą przyjąć ozdobną formę, np. odciśniętych od środka płatków śniegu lub też wyciętych gwiazdek.

Babeczki piec w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut, do zarumienienia się ciasta. Po upieczeniu babeczki wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem.

Przepis poleca

Sweet Family


Drukuj

Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

Ucierane ciasto z połówkami jabłek

dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe

Ucierane ciasto kokosowe

dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami

Muffiny z borówkami

dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami

dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim

Kremówki na cieście francuskim

dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka

Babeczki wielkanocne do koszyczka

dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka

Drożdżowa szafranowa babka

dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym

dowiedz się więcej

Wróć do pełnej listy przepisów