
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Szarlotka świąteczna
dowiedz się więcej
Ptasie mleczko z malinami
dowiedz się więcej
Chatka herbatnikowa z kremem budyniowym
dowiedz się więcej
Strudel z wiśniami
Składniki:
- 12 porcji
- 450 g ciasta filo (mrożonego lub przygotowanego wg. własnego przepisu)
- 100 g rodzynek
- 100 g cukru pudru Sweet Family
- 200 g płatków migdałowych
- 30 g masła
- 3 łyżki brandy
- 1 łyżka jadalnej skrobi
- 1 słoik (720 g) wydrążonych wiśni
- 1 paczka cukru waniliowego Sweet Family
- Do dekoracji: cukier puder Sweet Family
Sposób przygotowania:
Zalej rodzynki brandy i czekaj, aż zmiękną.
Rozgrzej piekarnik do 180-200°C.
Rozwałkuj ciasto filo na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm.
Odsącz wiśnie i wymieszaj skrobię z 4-5 łyżkami soku wiśniowego. Jeżeli trzeba dolej wody do pozostałego soku tak, aby łącznie otrzymać pół litra. Do płynu dodaj cukier SweetFamily, cukier waniliowy Sweet Family i zagotuj. Dodaj do tego sok ze skrobią i na krótką chwilę zagotuj. Pozostaw do ostygnięcia.
Do soku ze skrobią dodaj wiśnie, migdały i rodzynki. Tak przygotowaną masę przelej na środek ciasta filo i powoli zawiń. Gotowy strudel połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 45-50 min. Na wystygniętym cieście rozprowadź roztopione masło i posyp cukrem pudrem Sweet Family.
Drukuj
Może następnym razem wypróbujesz inny nasz przepis

Ucierane ciasto z połówkami jabłek
dowiedz się więcej
Ucierane ciasto kokosowe
dowiedz się więcej
Ciasto cytrynowe
dowiedz się więcej
Muffiny z borówkami
dowiedz się więcej
Tartaletki z kremem czekoladowym i jeżynami
dowiedz się więcej
Kremówki na cieście francuskim
dowiedz się więcej
Babeczki wielkanocne do koszyczka
dowiedz się więcej
Drożdżowa szafranowa babka
dowiedz się więcej
Tarta czekoladowa z kremem cytrynowym
dowiedz się więcej